Home Altele Elena Trifan: SERATELE „MIHAI EMINESCU”, JURNALISTUL, IUNIE, 2017
Elena Trifan: SERATELE „MIHAI EMINESCU”, JURNALISTUL, IUNIE, 2017 PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 15 June 2017 11:51

 

 

                Cu ocazia comemorării a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, miercuri, 14 iunie 2017, ora 17, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” din Ploieşti au organizat Serata „Mihai Eminescu, jurnalistul”, care s-a desfăşurat în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploieşti.

                În Cuvântul de deschidere, Mihaela Radu, directorul Bibliotecii „Nicolae Iorga,” a mulţumit celor prezenţi şi, în mod deosebit, realizatorilor Seratelor „Eminescu”, a afirmat că la Ploieşti sunt organizate multe activităţi culturale dedicate lui Mihai Eminescu la care participă oameni deosebiţi.

                Rodica Subţirelu, moderatorul activităţii, a mulţumit pentru invitaţie, a transmis ploieştenilor salutul Preşedintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, a apreciat rolul Bibliotecii „Nicolae Iorga” în menţinerea vieţii culturale în oraşul Ploieşti, numind-o o instituţie veche şi vie, o citadelă a cărţii enciclopedice şi ştiinţifice. A afirmat că Eminescu ne reprezintă în faţa lumii, deoarece în opera lui se află conştiinţa însufleţitoare a trecutului şi conştiinţa însufleţitoare a prezentului.

                Miron Manega, scriitor şi publicist, l-a considerat pe Eminescu modelul absolut al jurnalistului şi a citit din publicistica acestuia un articol publicat în ziarul „Timpul” în 1879.

                A făcut cunoscute eforturile Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pentru legiferarea zilei de 28 iunie ca Zi Naţională a Jurnalistului Român, deoarece 28 iunie 1883, este data care a marcat distrugerea poetului şi, în primul rând, a jurnalistului Mihai Eminescu care a fost scos de la redacţia ziarului „Timpul” şi pus în cămaşă de forţă, după ce în ultimul articol vorbise despre libertatea presei şi a ziaristului.

                În semn de omagiu a recitat versuri dedicate poetului Mihai Eminescu.

                Petre Răcănel, diplomat, economist, om de afaceri, publicist de atitudine, cetăţean german de origine română, dornic să se întoarcă la patria mamă,  membru UZPR, autorul celor două cărţi „Bătălia pentru România”, a susţinut o scurtă prelegere despre unitatea naţională a românilor.

                A amintit încrederea lui Eminescu în realizarea Daciei Mari, a menţionat contribuţia unor societăţi, evenimente şi publicaţii în care a fost implicat şi Eminescu în realizarea Unirii: Societatea „Carpaţi”, Serbările de la Putna, ziarul „Bucovina”. De asemenea, a evidenţiat atitudinea actuală favorabilă Unirii celor două state româneşti, manifestată de SUA şi de unele ţări europene.

                A considerat Unirea o necesitate, un adevăr istoric, o obligaţie faţă de înaintaşi şi faţă de urmaşi, care trebuie să fie prezentă în conştiinţa tuturor românilor. A atras atenţia asupra rolului pe care trebuie să îl aibă jurnaliştii în realizarea acesteia.

                A citit poezia lui Nicolae Dragoş, „Dialogul îngerului cu ţara,” care are legătură cu spiritul eminescian şi cu spiritul Unirii.

                Mihai Costin, preşedintele Societăţii Colecţionarilor, a amintit documentarul dedicat lui Mihai Eminescu în anul 1914 şi şi-a exprimat nemulţumirea că în România nu există un Muzeu Naţional şi un Institut Cultural Român „Mihai Eminescu”, amintind că UZPR va lupta pentru realizarea lor.

                A urmat un moment poetic susţinut de actorii Otilia Pătraşcu şi Paul Nicolae de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, de prof. Nelu Stan şi de epigramistul Constantin Tudorache.

                Violonistul Lucian Duţă de la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti a interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu.  

                Bogdan Stoicescu a prezentat revista Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploieşti, care a fost fondată în 1921, de către Dumitru Munteanu Râmnic. A avut mai multe întreruperi. După 1990 a apărut în circuit interior şi de când la conducerea Bilbiotecii se află director Mihaela Radu a apărut seria nouă, ajunsă la numărul 4, în care se află şi articolul „Înmormântarea lui Eminescu”, din care Bogdan Stoicescu a citit un fragment.

                Graficianul Nicolae Ioniţă a vorbit despre Expoziţia „Eminescu în grafica internaţională” care conţine aproximativ 600 de lucrări aparţinând unui număr important de artişti  din 101 ţări.

                Lucrările sunt realizate în mai multe tehnici: pictură în ulei, grafică de şevalet, acuarelă, desen umoristic etc.  Începând cu data de 15 ianuarie expoziţia a itinerat în mai multe localităţi din Republica Moldova, unde s-a bucurat de apreciere şi iniţiatorul ei, Nicolae Ioniţă, a fost distins cu „Meritul Academic”.

                Realizatorii acestei serate au fost răsplătiţi cu aplauze şi felicitări, deoarece ne-au oferit o activitate solemnă, de înalt nivel cultural, prezentat cu discreţie, rafinament şi trăire efectivă autentică.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 328 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 235 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou