Home Altele PAUL LEIBOVICI: S T R Ă M O Ș I I L U I M O Ș C R Ă C I U N
PAUL LEIBOVICI: S T R Ă M O Ș I I L U I M O Ș C R Ă C I U N PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 06 December 2018 09:45

   

 

Vacanța din vara anului 2018 am consacrat-o ,,dezvăluirii secretului unei Legende.,,De-a lungul vieții am ascultat și lecturat nenumărate povestiri-legende a căror subiecte,adesea erau pline de farmec, conțineau fraze cu tîlc ,personaje pline de umor, bine schițate fie de autori populari, fie de scriitori cu pana ascuțită, fie de imaginea desvoltată a unei bătrîne povestitoare care-și punea la încercare întreaga ei imaginație. Ca nefiind folklorist sau cercetător de literatură populară căutam ,pe cît posibil ,să strîng în sacul meu ,care devenise doldora de poveștile,poeziile ,cîntecele populare și la o ocazie să le scot la iveală în fața tinerilor în jurul unei sărbători ,sau să le dau la lumina tiparului pentru a fi cunoscute.

Dar iată că anii treceau, părul mi s-a albit dar, dorința de a colinda și a afla ,,adevărul,,despre figura celebrului personaj,,Moș Crăciun,,nu mi-a dat astîmpăr ci, dimpotrivă mi-au întărit mușchii și ivindu-se ocazia ...am pornit la drum.

Coborînd de pe vasul care ne ducea spre BARENTSBURG, am acostat pe o insulă la cîteva sute de metrii depărtare. Privirea me-a fost ațintită spre acele grămăjoare de pietre ,puse cu grijă unele peste altele –parcă de o Mînă nevăzută, dar precisă în mișcări. Ba chiar și fiecare grămadă avea înfățișarea unui omuleț,iar distanțele între aceste grămezi –unele formate din 6-7 pietre late-înguste, erau perfecte, ca nu cumva să se atingă unele de altele. TROLIURILE suportau vînturile reci, frigurile aspre..iar eu rămasem cu mult în spatele confraților din grupă, a drumeților cu care plecasem la drum.

Legenda ne povestește că Troliurile...sunt strămoșii acelor MOȘ CRĂCIUN care străbat drumurile înghețate, înzepezite pentru a ajunge la casele noastre și a ne înveseli-a ne încălzi sufletele timp de cîteva ore, poate cîteva zile!!!

Oare țările nordice, apropiate de POLUL NORD, cu toate fenomenele naturale, cunoscute de milenii sau descoperite în anii noștrii, au deținut și secretul ,,veseliei sub pojghița de gheață? Sau poate razele solare au acea putere divină de a trasforma ,,troliurile,,în omuleții aceia cu inimă bună, darnici care aduc cu sine daruri ?

Tot în apropiere de Polul Nord se află o țărișoară ISLAND. Și pe aici,ori unde ai arunca privirea, fie chiar dacă pleoapele sunt aproape înghețate, că de abia le poci deslipi, observi iar acele grămezi TROLIURI ,a căror denumire aici este Elfii și care au menirea-după spusele localnicilor- legendari, de a face legătura între Rai și Pămînt. Aceștea întruchipiază,îi dau viață celebrului ,,omuleț,,cu înfățișarea veselă, bine-dispusă, întrupînd bunătatea, dărnicia celui prea bine cunoscut - Moș Crăciun. Numărul lor se limitează la doar 13 JOLASVEINAR-descendenți al troliurilor..Fiecare JOL –Moș Crăciun își are poștașii lui care o pornesc la drum ,în scopul de a îmbujora fețele copiilor, tinerilor de a-i emoționa și înveselii cu darurile pe care ,,ei,,JOLI-le înmînă.

Dintre țările acestea îndepărtate, care cunosc foarte rar bucuria soarelui răsare, căldurii care netezește doar fața pămînteanului și însuflețesc munții,dealuri și nu mai puțin ființele -este și FINLANDA. Locuința bătrînului MOȘ CRĂCIUN se află pe undeva în Korvatunturi-muntele Urechii, într-un colț al LAPONIEI, ba chiar ni se desvăluie și orășelul MORA, care ar fi adevărata patrie a lui Moș Crăciun.La Napapieri un sat la o distanță de 8 km.de Rovaniemi din Finlanda se află ,,Biroul lui Moș Crăciun.Dea semeni,se poate vizita și GALERIA de CRĂCIUN.

2

Oare aceștea sunt adevărați concurenți ai Norvegiei, ai Troliurilor pomenite mai sus, sau poate niște rude îndepărtate, prieteni la fel de buni căror suflete se desgheță tocmai în zilele aspre ale iernii?

Nici danezi nu s-au lăsat mai prejos, cu tote că țara lor nu face parte din Peninsula Scandinavă. Dar, în această ,,bătălie de onoare,,.Căci ce e mai de prestigiu, decît să fii ,,țara de baștină a lui Moș Crăciun,, -omulețul legendă? Danezii i-au fixat domiciliul undeva prin insula Groelanda.

Copii,fiind învățați să mulțumească pentru darurile primite în general,și în mod special de la MOȘ CRĂCIUN,îi expediază an de an ,,scrisori de mulțumire,,.Dar cînd e vorba de ,,ADRESA,,își pun întrebarea firească: î n c o t r o?!

Dar iată că și această problemă au rezolvat-o :Adresa lui Moș Crăciun :ROVANIEMI-NORVEGIA.

Dacă aveți rude ,prieteni,cunoscuți într-unul din orașele din Finlanda,trimiteți-le lor căci și ei au legătură cu TIM,o rudă de-a lui Moș Crăciun.      

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 250 guests and 1 member online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou