Home Articol Presă Adriana-Maria Burtoi: Cenaclul ”Cetatea lui Bucur” – Sub semnul Marii Uniri
Adriana-Maria Burtoi: Cenaclul ”Cetatea lui Bucur” – Sub semnul Marii Uniri PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Friday, 26 October 2018 10:40

 

Cenaclul ”Cetatea lui Bucur” și-a reînceput activitatea printr-o manifestare culturală dedicată Centenarului Marii Uniri.

Activitatea s-a desfășurat la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București și i-a avut ca invitați de onoare pe criticul literar Aureliu Goci și pe Smaranda Livescu, președinta UNIFERO.

Moderatorul festivității a fost dna Elisabeta Iosif, președinta cenaclului.

Cu această ocazie Elena Trifan a lansat cartea ”Consemnări I” care a apărut recent la Editura Singur din Târgoviște.

În Cuvântul de deschidere Dna Elena Scurtu și-a exprimat bucuria că în carte sunt prezentate si activități care se desfășoară la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, fost ”Jean-Louis Calderon”.

De asemenea, a făcut o scurtă prezentare a activității autoarei.

Elena Trifan este profesor de limba română, doctor în filologie cu distincția ”Magna cum laude”.

Este autoarea cărților ”Formarea cuvintelor în publicistica actuală. Derivarea. Perioada 1990-2001”, ”Nori în soare,” a numeroase articole despre sărbătorile populare, religioase, literare. Are în pregătire la Editura Betta cartea ”Însemnări de călătorie”. Este coautoare a ”Dicționarului de neologisme și abrevieri recente”, colaborator al ”Monografiei învățământului prahovean” și al ”Dicționarului enciclopedic de marină”. Este prezentă în peste 40 de antologii și lucrări colective.

Cartea a fost prezentată de Elisabeta Iosif, Aureliu Goci, Gabriela Tarabega, Adriana Burtoi, Viorica Răduță, actrița Doina Ghițescu.

Elisabeta Iosif a prezentat structura cărții care prezintă activități culturale din Ploiești, București și Craiova desfășurate în perioada 2005-2017, a citit fragmente din carte care evidențiază deopotrivă valoarea activităților prezentate, cât și talentul autoarei.

Actrița Doina Ghițescu a dat citire aprecierilor făcute pe coperta a IV-a a cărții de către scriitorul severinean Victor Rusu ”În realitate, ni se oferă o carte, sub toate aspectele, remarcabilă, scrisă fluent, expresiv, incitant, de către un spirit cultivat, sensibil, cu vocaţia şi voluptatea trăirii intense, active, a unor evenimente cultural-artistice desfăşurate la cote estetice înalte, elevate. Realul talent scriitoricesc al distinsei autoare metamorfozează luminoasele, vibrantele sale „Consemnări” în veritabile fişe de temperatură ale epocii, în documente autentice, preţioase, pentru cercetătorii şi cronicarii de azi şi din viitorimi, ai culturii, artei şi literaturii româneşti.”

Scriitoarea Viorica Răduță a menționat că a bucurat-o cartea care are nerv în consemnări așa de diferite și în care multă lume este adunată cu răbdare și pasiune vie.

Criticul literar Aureliu Goci a evidențiat interesul autoarei pentru cultură, importanța cărții pentru istoria culturală românească și a apreciat în mod deosebit bogăția și valoarea vieții culturale a orașului Ploiești.

Gabriela Tarabega a afirmat că autoarea știe să scrie.

Adriana Burtoi a fost impresionată în mod deosebit de originalitatea unor titluri din carte: ”Dragostea cea veche își șoptește la ureche”, ”Oprește-te!”, ”Cuvânt și culoare la Centrul Socio-Cultural ”Jean-Louis Calderon” , ”Motorul în trei timpi”, ”Confluența artelor la Cenaclul literar Amurg sentimental.”

A apreciat faptul că Elena Trifan stăpânește foarte bine proprietatea termenilor și a accentuat interesul acesteia pentru lexicologie, fapt dovedit de cele două lucrări de referință utile mai ales în domeniul universitar: ”Formarea cuvintelor în publicistica actuală. Derivarea”, ”Dicționarul de neologisme și abrevieri recente.”

Smaranda Livescu a citit poezia ”Omagiu” și a afirmat că majoritatea persoanelor scriu poezii dintr-o rană spirituală.

         Atât criticul literar Aureliu Goci, cât și editorul Nicolae Roșu au făcut aprecieri și la adresa viitoarei cărți a Elenei Trifan - Însemnări de călătorie.

          Din partea revistei ”Cetatea lui Bucur” autoarei i s-a oferit Premiul Special ”Sub semnul Unirii” pentru merite deosebite în activitatea depusă ca promotor de evenimente culturale în volumul CONSEMNĂRI.”

          Elisabeta Iosif a susținut comunicarea cu tema ”Cine a fost Samoilă Mârza, singurul fotograf al Unirii?”

          În semn de omagiu pentru Marea Unire Vasile Topărceanu a interpretat câteva melodii populare românești.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 837 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 279 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou