Home Articol Presă ELENA TRIFAN: DUBLĂ LANSARE DE CARTE...
ELENA TRIFAN: DUBLĂ LANSARE DE CARTE... PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Wednesday, 19 December 2018 09:40

 

DUBLĂ LANSARE DE CARTE: ELISABETA IOSIF - ROMANUL ARTUR, ANGELA DINA - MOȚĂȚĂIANU – MUMA

 

Joi, 13 decembrie 2018, Casa de Cultură ”Friedrich Schiller” din București a fost gazda unei duble lansări de carte: Elisabeta Iosif , romanul ”Artur” și Angela Dina-Moțățăianu, volumul de proză scurtă – ”Muma.”

Invitați speciali au fost: scriitoarea Eliza Roha și criticul literar Victor Atanasiu.

Activitatea a fost moderată de Nicolae Roșu, directorul Editurii Betta care s-a ocupat de editarea cărților.

Acesta a citit fragmente din prefețele celor două cărți redactate de criticul literar Aureliu Goci. Printre altele, despre doamna Elisabeta Iosif și scrierile dumneaei a afirmat că ”îmbrățișează o vastă arie culturală, a primit numeroase recunoașteri și premii, a publicat și în străinătate, este prezentă în diverse antologii și a fost medaliată la Tokio, în Japonia pentru un volum de eseuri Orice semn este o insulă...Aș spune că dinamismul narațiunii, succesiunea rapidă a planurilor și personajelor definește cinematografic proza doamnei Elisabeta Iosif și o marchează tipologic în secțiunea scenariilor virtuale și ale proiecțiilor în universul imaginar.”

Aprecieri de valoare au fost făcute și la adresa prozei Angelei Dina-Moțățăianu ”Autoarea scrie o bună proză țărănească, interesată încă de această lume, tot mai rar descoperită în universul ficțional al actualității...Autoarea are o extraordinară capacitate de concentrare a poveștilor, de a cristaliza un univers de viață și credință, prin prezența unui personaj care este o femeie simplă și oarbă...Un lucru ineresant este absența distincțților obișnuite ale prozei feminine - lirismul și reflexivitatea. ”

Aprecieri la adresa cărților au exprimat și Eliza Roha, Vali Iancu, Angela Dinu Moțățăianu, Victor Atanasiu.

În ceea ce privește romanul ”Artur” al Elisabetei Iosif, scriitoarea Eliza Roha a apreciat, în mod deosebit, discursul filozofic subtil, gradat, dinamica rapidă, interferența planurilor: pictură, muzică, literatură, ocultism, astrologie, tehnica specifică dramaturgiei, rafinamentul artistic, stilul inconfundabil.

Criticul literar Victor Atanasiu a apreciat ambițiile literare și posibilitățile romanești ale autoarei și i-a sugerat să dezvolte capitolele într-un proiect mai amplu.

Vali Iancu a considerat cartea un roman minimalist, secvențial, plin de viață.

Scriitoarea Elena Armenescu a evidențiat cultura foarte bogată a autoarei, transpusă și în roman, volumul concentrat al cărții impus de dinamica vieții.

Angela Dina-Moțățăianu a remarcat, printre altele, aplecarea autoarei spre expozeul de tipul cadrelor cinematografice, lirismul romanului.

Volumul ”Muma” al Angelei Dina-Moțățăianu s-a bucurat de o mare apreciere din partea criticului literar Victor Atanasiu, care l-a numit o proză scurtă de mare forță, în care autoarea reușește să prindă esența vieții în câteva pagini.

Eliza Roha a fost impresionată de pulsația vieții din carte, privirea tandră și atitudinea de iubire a autoarei față de lumea satului, omagiul adus femeii de la țară.

Actrița Doina Ghițescu a citit fragmente din cele două cărți, un grup de elevi și profesori de la Liceul ”Dinu Lipatti” au interpretat colinde.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 245 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou