Home Articol Presă VAVILA POPOVICI: DORU POPOVICI – „Ultimul zimbru”
VAVILA POPOVICI: DORU POPOVICI – „Ultimul zimbru” PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 14 March 2019 09:57

 

„Muzica este mediatorul între viața spirituală și cea trupească.” – Ludwig van Beethoven

 

   Fiecare dintre noi este unic, fiecare având trăirile proprii. Mărturisesc că îmi este greu să scriu despre Doru Popovici, numit de către Zeno Vancea „Ultimul Zimbru”, și el semnând o scrisoare și adăugând: „ultimulzimbru, ultimul neo-trubadural generației luiNichitaStănescu”.

Doru Popovici a văzut lumina zilei pe acest pământ la 17 februarie 1932 în orașul Reșița județul Caraș-Severin, fiu al chirurgului Ioan Popovici. S-a stins din viață în data de 5 martie 2019.

Studiile muzicale le-a făcut în orașul natal, continuându-le la Timișoara (1942-1944) – vioară, armonie, contrapunct, forme muzicale, pian. Studiile și le-a încheiat la Conservatorul din București (1950-1955), cu Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Marțian Negrea (contrapunct), Mihail Jora și Mihail Andricu (compoziție), Theodor Rogalski (orchestrație), Nicolae Parocescu (folclor), Zeno Vancea și Adriana Sachelarie (istoria muzicii), Eugenia Ionescu (pian). S-a perfecționat la Darmstadt (1968) – „o Meccă a muzicii de avangardă” – cu Gyӧrgy Lucet, Edhard Karkoschka, Günter Becker, Cristoph Caskel.

A îndeplinit funcția de redactor realizator la Radiodifuziunea Română (1968-2002), profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea particulară „Luceafărul” și „Spiru Haret” din București.

A publicat studii, articole, cronici, recenzii etc. în revistele „Muzica”, „Studii de muzicologie”, „Actualitate muzicală”, „Melos”, „Contemporanul”, „România literară”, „Luceafărul”, „România liberă”, „Scânteia”, „Tribuna”, „Ramuri”, „Astra”, „Săptămâna”, „România Mare” etc.

A prezentat comunicări radiofonice și de televiziune.

A fost membru la SACEM din Paris.

A fost președintele Societății „Muzica” din București (1972).

I s-au acordat numeroase distincții și premii.

I s-a conferit Ordinul „Meritul cultural”, clasa IV (1969).

A fost răsplătit cu premiul Uniunii Compozitorilor din Iugoslavia (1970).

I s-a acordat premiul „Pro Muzica” al Radiodifuziunii Ungare (1971).

I s-a decernat Medalia pe linie UNESCO – Tristan Tzara.

I s-a înmânat titlul de Comandor al Italiei.

Preocupările sale s-au extins și în domeniul literar și-n cel jurnalistic devenind o personalitate completă nu doar a muzicii românești, ci a artei românești.

Compozițiile sale au fost grupate în trei perioade: post-impresionistă, post-expresionistă și neobizantină. Conform ziarului „Le Monde”, a fost primul compozitor dodecafonic din România.

A creat 176 de opusuri: muzică de cameră, simfonică și peste 100 de lieduri.

A abordat toate genurile muzicale: de la muzica simfonică (simfonii, concerte instrumentale, poeme simfonice, lucrări pentru orchestră de coarde etc.) la muzică de teatru; de la lied la cantată, de la piesa instrumentală la creația corală.

A scris peste 5000 de articole, peste 40 de cărți poeme în proză și romane.

A fost editat la Paris, Tokio, Leipzig, Stockholm, iar compozițiile sale au fost prezentate în Europa și SUA.

Ca om media a realizat peste 5000 de emisiuni de radio și televiziune.

S-a bucurat de atenția presei mondiale.

   Am fost una dintre persoanele răsfățate de scrisul dumnealui, primind în ultimii ani ai vieții sale zeci de scrisori prietenești, aprecieri și versuri din creația dumnealui.

   În iunie 2014 Maestrul Doru Popovici îmi scria poemul „O, biată Românie!”:

...Noi...biețiiRomâni,,,neostaliniști,/ Extremiști șinostalgicicomuniști".../ Care-amavutpărinți,/ UniiIaPitești,Gherla șiAiud,/ V-amiertat,/ V-amiertatdemult,/ Cabunicreștini.../ Rămânedoar,cabunul,Milostivul/ și Omniprezentul Dumnezeu/ Săvămaiierte./ Iareu,imnograf bizantin,/ Întoamnatârziea viețiimele,/ Voimelodia"pecuvintele/ Scrisedupăgratii",/ DeIonDobre–pentrueternitate.../ NichiforCrainic:/ „C-am fost făcut să n-am/ Pe-acest pământ nimic/ Ca pasărea pe ram/ Cobor și mă ridic...”

   Tot pe atunci mi-a trimis următorul epitaf:

„Dacă voimuri, însicriusă-mipuneți lângă fruntea înseninată saulângădegetelemelelungi șisubțiri, dincares-ascurstoatăobosealauneivieți zbuciumate,frezii șililiacalb.

Dacăvoimurisă-micântațicânteculmeu „Dintre sute de catarge”, princareamintrat în lumeaserafică aEuterpei,departedeoriceurâciune și dăruit surâsuluifemeilorfrumoasecuochiimântuițideamurguri”... iartârziu,cândmoareultimulsărutal soarelui, să mi se cântepoemulwagnerianVisuri”, pentrua-mievoca,pentruultimaoară, imaginea poetei MathildeWesendonck „trista-tristanizând”...

Dacăvoimuri,să știțicăamfost șibun șiu, și leneș și harnic și reținut șiexaltat,darniciodatănu am invidiat pe celsuperiormie șibineamcut de câteorimis-acerutdinparteacelui îndurerat șilovit desabiajosnicieiomenești.

Deaceea,iertați-miceamgreșitcuvoiesaufărăvoie și știind cu toțiicâtdemultamiubitfuziuneapoeziei cumuzica,schimbați-minumeledin „DoruPopovici” în...„DorulPopovici”.

Suflete bun, nobil și cu credință în Dumnezeu, Dorule Popovici, odihnește-te-n pace!

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 256 guests and 1 member online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou