Home
Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Romanian Junkie PDF Print E-mail
Written by Theo d'Or   
Saturday, 09 January 2010 00:39
Am ajuns încet la librărie. În sfarsit o oază de linişte după o zi infernală. Nu am mai călcat de ceva vreme pe aici. Scrutez de la un capăt la altul, analizez minuţios fiecare carte de literatură, fiecare titlu, copertă. Răcoarea şi muzica bună nu fac decât să mă binedispună.
A trecut aproape o oră de când sunt în librărie. Citesc fragmente din cărţile noi, recent publicate. Regretabil, o stare de greaţă începe să mă cuprindă. Fără să vreau am ajuns să văd ‘the big picture’. Grotesc, absurd, aberant, redundant - o pleiadă întreagă de sinonime îmi trece prin minte. Nici măcar nu mai merită să folosesc verbe. O risipă imensă de talent, de cuvinte, de sentimente, fie ele şi false, exprimate cât mai colorat posibil - risipă de materie şi spaţiu. Prea mult, prea mult îmi vine să strig, dar ştiu că revolta mea nu are de-a face cu această librărie, cu cărţile, cu scriitorii care publică mult, agresiv şi inutil şi care în cele din urmă îmi provoacă o totală repulsie faţă de literatura contemporană. Greaţa mea e la nivel existenţial, nu doar intelectual. Aici însă pot să-mi manifest revolta nestingherit. Cărţile nu îmi pot răspunde. Nu îmi pot da replici isteţe care să mă pună la punct. Numai pe ele îmi pot vărsa nervii; pe ele şi pe oamenii care nu au nimic mai bun de făcut decât să mă asculte. Acum îmi readuc în minte motivul pentru care am renunţat să mai am de-a face cu literatura, cu cărţile în general. Sila pe care mi-o produc, impertinenţa şi tupeul. Dar îmi aduc aminte de un obiect cu totul şi cu totul nesemnificativ, ascuns strategic în buzunarul hainei mele. Un mic artificiu care poate da o pată de culoare existenţei mele cotidiene şi plimbărilor citadine. Un mic joint, pe care încet, prudent, îl scot din buzunar, sperând că nu mă observă nimeni. Mă retrag într-o aripă mai puţin populată a vechii librării. Îmi aprind jointul şi trag în mine cu sete primul fum. Cam târziu...deja am fost văzut...priviri stupefiate, perplexe. Târziu pentru mine şi târziu şi pentru ei. Ţigara cu Mary Jane şi-a făcut efectul rapid şi mă înalţ încet, odată cu fumul ei. Sunetele sunt de acum estompate..."Iarbă" aud pe cineva şoptind. Nu ştiu dacă şi altcineva a perceput ridicolul situaţiei, dar mă apucă un râs isteric ce are menirea de a enerva la culme clienţii care răsfoiesc carte după carte. Sunt revoltat deja! Ce experienţă originală - nimeni nu întelege - de a fuma stupefiante într-o librarie. Ce păcat... Sunt singur...neînţeles şi euforic din cale afară. Acum pot citi liniştit fără teama că nausea m-ar putea cuprinde.
‚Au trecut vreo două ceasuri de când am intrat în librărie’, gândesc cu mintea cuprinsă de ceaţă...În realitate însă, nu sunt decât 5 minute, la sfârşitul cărora sunt dat afară şi aruncat în stradă, în cotidian, în absurd, în banal. Încercarea mea de psihonavigaţie a luat sfârşit. Mă apucă o depresie cumplită. Îmi vine să mă întorc şi să strig asemenea lui Quasimodo cu o voce lugubră şi grotescă " sanctuaire, sanctuaire"!
Dar îmi aduc aminte de banalul şi omniprezentul meu joint. Îl ţin uşor între buze şi simt gustul şi mirosul respingător al plantei magice. E o ploaie măruntă afară. Încerc să îmi imaginez ţări exotice, palmieri, scene psihedelice, plaje şi oameni pe culmile fericirii. Aiurea....nu sunt decât un junkie pe culmile disperării într-un oraş gri apăsat de urâţenie şi mizerie.
În plimbarea mea nefericită trec întâmplător pe lângă marea catedrală bizantină a oraşului. La o straduţă de ea, în apropiere, o casă veche şi frumoasă adăposteşte acum un night club. Hmm...Se spune că Dumnezeu are simţul umorului, dar Diavolul e de-a dreptul un desăvârşit comediant. Gluma proastă a prinţului întunericului mă amuză peste măsură. O răspântie morală. Sacrul şi profanul. În varianta creştină, desigur. Sunt sigur că un practicant al vechilor religii păgâne ar fi văzut poate puţin altfel lucrurile. Şi de ce nu ? Oare ce să aleg...sacrul creştin sau sacrul păgân, eleusian, hedonist? Reclama luminoasă a Satanei mă atrage din ce în ce mai mult. Hotărât lucru – marketingul, sub toate formele lui, nu este punctul forte al bisericii. Unde sunt reclamele luminoase, panourile, ledurile, casetele, pliantele printate colorat şi naiv cu “Dumnezeu te iubeşte”? Campania de publicitate a bisericii lipseşte cu desăvârşire. Însă acum, pentru moment, vreau sa fiu un decăzut, un hedonist, un dionisiac...este timp şi pentru penitenţă, pentru căinţă şi asceză.
Dintr-o dată am o epifanie...aflu că suntem în Săptămâna Mare. Afişul de pe uşă informează clienţii despre oferta pascală a clubului şi programul special din sărbătoarea Paştelui. Campania de publicitate a Satanei e de invidiat. Nu ştiu cum să reacţionez. Beatitudinea mea narcotică şi euforia s-au risipit demult. Nu pot să fiu dezgustat. Dezgustul este pentru ipocriţi. Nu pot decât să izbucnesc în râs sau să plâng. Am senzaţia că văd un film prost, că asist la o piesă grotesca de teatru. În realitate, afişul nu poate decât să mă incite. Înseamnă că lumea nu e aşa absurdă cum o credeam. Din moment ce există o asemenea încălcare a valorilor, există şi o luptă. Dintre cine şi cine ? Care sunt adversarii? Ce mai contează! Există un război, se dau lupte. Avem pentru ce lupta, idea pentru care pot muri sau trăi, aşa cum spunea filosoful danez. Care va fi ea, rămâne la latitudinea fiecăruia să o descopere. Există o luptă între bine şi rău. Deşi aşa este, idea mi se pare cel puţin maniheistă, deci naivă, dihotomia aceasta puerilă între două concepte obscure şi relative, născocite de om, mă determină din ce în ce mai mult să dau dreptate marelui nebun al filosofiei germane, Nietszche - autor al celebrei “Dincolo de bine şi de rau”. Dar de ce aş da crezare tuturor acestor elucubraţii filozofice şi pseudo-filozofice, intrucât doar adevărul meu personal constituie o bază pentru gândirea şi pentru toate convingerile mele. Dar decid să mă desprind de toate aceste consideraţii şi reflexii inutile şi descind în infern asemenea lui Dante. Desigur că infernul aici, se pretinde a fi paradis, iar demonii pretind a fi îngeri şi sfinţi, iar pentru naivi, ignoranţi, disperaţi şi narcotici, aşa şi este.
...Orice curvă poartă în suflet un înger muribund. Orice femeie decăzută mai are în sine germenele inocenţei, inocenţă la care nu se mai poate întoarce. Procesul este ireversibil. Social, psihologic, ontologic, metafizic, teologic, în fiecare dintre noi, un înger moare odată ce am decis să renunţăm la puritate. Din acest punct de vedere, de la săvârşirea primului act, avem în faţă un drum întins, bine bătut, care ne duce direct spre iad. Drumul este uşor şi lin şi te invită să îl parcurgi de la primul până la ultimul păcat. Inocenţa a murit demult în aceste femei, iar în sufletul lor, locuri vacante nu mai sunt decât pentru demoni. Îngerii nu mai pot sălăşui. Dar au rămas regretele, undeva, într-un colţ ascuns al sufletului...
Tristeţea din ochii lor... Captive ale păcatului. Mirosurile puternice, semi obscuritatea, lumânările, dansurile, toate mă duc cu gândul la un sanctuar. Dar nu e decât unul din cele 9 cercuri ale infernului şi nu îmi mai poate oferi nimic, decât deziluzie şi dezamăgire. Toate mijloacele pe care le folosesc pentru a gusta puţin din fericire nu fac decât să mă aducă la un nivel de sacră deziluzie în care ştiu că ceea ce urmăresc, că ceea ce caut cu atâta patimă, nu e decât o himeră ...o fata morgana.
‚Ce rost mai are totul atunci când cerul se oglindeşte chiar şi intr-o baltă de urină...’, îmi şopteşte cineva.
După cuvinte, pare a fi un bătrân profet - în aparenţă, nu este decât un alcoolic erudit. Şi pentru că nu mai are bani cu care să arunce în jurul său, aruncă cu citate vechi, fără rost şi cu vorbe de duh, care nu mai spun nimic rătăcitului din mine. Cât de ridicol poate fi! Un profet ca din vremurile antice, într-un bordel, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, blestemând, afurisind, şi dând ultimatumuri poporului ales, uitându-se cu jind, din timp în timp, la târfele care dansează lasciv. Izbucnesc în râs, imaginându-mi-l în această postură hilară, asaltat de curve, şi îi spun că nu mai avem nevoie de profeţi. Profeţi şi apostoli. Un fel de agenţi de publicitate, promoteri ai lui Dumnezeu.
Nu mai suport nicio clipă aici; mirosul fetid al acestor fiinţe şi pestilenţa umană manifestată la acest nivel, mă pun pe fugă. Încă o dată, sunt Quasimodo - strig “sanctuaire, sanctuaire”! Când nu vom mai căuta refugii, când ne vom simţi la fel de natural în iad ca şi în rai, atunci vom fi cu adevărat liberi..atunci vom fi proprii noştri stăpâni. Dar eu sunt în căutarea disperată a unui sanctuar şi plâng neîncetat, chiar dacă ochii au refuzat să o mai arate. Aş vrea să ştiu că am un refugiu, aş vrea să ştiu că există un
Demiurg bun la picioarele căruia să mă închin şi să mă ascund...însă tot acest decor urât îmi infirmă toate bănuielile şi îmi distruge orice speranţă. Şi totuşi, mai este un loc unde sper să îmi pot găsi alinare, unde pot fugi de noaptea aceasta care pare că nu se mai termină şi care vrea cu tot dinadinsul să-mi închei cât mai curând socotelile cu lumea, cu existenţa mea, cu mine însumi.
Continua mea luptă cu demonii este incitantă. Sau cel putin aşa o denumesc. Nu ştiu dacă aceşti demoni există în realitate. Probabil că îmi născocesc inamici asemeni unui dictator paranoic. Numai că în cazul meu, activităţile subversive ale presupuşilor mei inamici sunt cât se poate de reale şi cât se poate de condamnabile.
Biserica... ah, acest artificiu menit să ne îndepărteze cât mai mult de Dumnezeu...La fel de bine aş putea să îmi caut mântuirea în recepţia unui hotel. Biserica, pierzând din tacticile sale de manipulare prin teroare, şi-a pierdut şi eficacitatea. De aceea, stau acum în faţa acestui altar, ca în fata tronului unui împărat senil şi bătrân care nu mă aude şi nu mă poate înţelege. Mă gândesc totuşi că Dumnezeu mă va salva indiferent de cât de multă evlavie îmi inspiră acest locaş sfânt. Dacă mi-aş fi întors faţa de la Dumnezeu şi aş fi renunţat la orice speranţă…..însă m-a prins în capcana ei şi nu pot renunţa la ea asemenea unui drog puternic.
Preotului care slujeşte aici, aş vrea să-i spun doar din plăcerea de a-l vedea cât de cât dezorientat, că se închină unor iluzii, însă îi întâlnesc privirea şi îi e mintea mult mai rătăcită decât a mea. Aş vrea să-i spun că el şi toţi cei ce sunt în situaţia lui, nu sunt decât funcţionari în slujba Minciunii, căci să afirm că este un funcţionar în slujba lui Dumnezeu, ar fi o mare blasfemie şi un mare neadevăr. Ce caut aici, de ce îi complic eu viaţa m-ar întreba, cu ce ar putea el să mă ajute pe mine, însă nu vedeţi că nu pot ajunge la certitudine decât regăsindu-mi rătăcirea în el ?
Fie că dormi pe banca unui parc sau într-un ‚king size’ bed dintr-un hotel de 5 stele, totul este acelaşi în esenţă; fericirea este scopul ultim, iar rezultatul la care ajungem după o viaţă întreagă irosită în căutarea fericirii este...cu totul şi cu totul imposibil de desluşit.

 
urmează-ţi distinctul PDF Print E-mail
Written by alexander   
Tuesday, 19 January 2010 19:49

m-am suit în metroul ce ducea spre gară
să-mi aştept iubita
oamenii de pe scaune se uitau la mine
ba nu se uitau la mine ba se uitau la mine
nici acum nu ştiu şi oricum nu conta
eu citeam un neon pâlpâia în povestirea din carte
de la un capăt la altul al vagonului treceau oamenii de pază
ca nişte bile azvărlite pe podea
dădeam pagina în acelaşi timp cu o blondă de lângă mine
mă uitam din când în când pe geam
şi mă forţam să văd că metroul mergea invers
când reuşeam mă lua o ameţeală plăcută
reveneam la citit ronţăind în gând
din punga de sărăţele ce se lăfăia pe jos
îmi înfrânam instinctul de a-mi roade unghiile
pentru că şi unghiile au dreptul să zică
da
în schimb clipeam era felul meu de a mă ţine de bară
mai aveam o mie de staţii şi timp să îmi imaginez
sfârşitul vieţii cu iubita mea într-un telescaun
mergând spre soare

 

 
TACHE BARBĂCIOC: DISCUȚIE LA O CAFEA PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Wednesday, 21 February 2018 10:46

                                                   - SCENETĂ -

Personajele:

PAPURĂ, autor dramatic, scriitor, istoric;

GEORGE, scriitor, prieten al lui Papură;

BARMANIȚA, fată tânără și foarte frumoasă.

(La început, decorul înfățișează o stradă din centrul unui mare oraș, lume de toate vârstele, aglomerație, forfotă în această dimineață de vară. La un colț al străzii – un chioșc de ziare și câțiva oameni așteaptă să cumpere ziare).

                                               SCENA 1

                                           Papură, George

(La chioșcul de ziare îl întâlnește pe Papură, care își cumpărase o revistă literară):

GEORGE: Salut!

PAPURĂ : Salut! Am ieșit să cumpăr revista asta. Tu?

GEORGE: Eu îmi fac plimbarea de dimineață. Și-apoi, acasă. Sunt singur și pot lucra în liniște.

PAPURĂ (Îl prinde prietenește de braț): Te invit la o cafea, dacă n-ai luat-o acasă. Iar, dacă ai luat-o, îmi ții companie. Te rog. Mai ales că am nevoie de cineva să mă asculte. Trebuie să-mi vărs năduful, neapărat, altfel simt că explodez…

GEORGE (Ușor mirat): Ei, dar ce-ai pățit? Să folosesc o zicere populară – doar nu ți s-au înecat corăbiile! Am observat că nu ești în apele tale… Ți s-a întâmplat ceva?

PAPURĂ: Oooo! Oooo!! Nici nu știi, dragul meu! Și tocmai mie, auzi? Să mi se întâmple așa ceva! Și de-aș ști cine mi-a făcut-o, praf l-aș face și eu!

GEORGE: Dar ce ți-a făcut, frate? Doar nu ți-a luat nevasta? Frumoasa ta nevastă te iubește și nu s-ar uita la altul nici de-ar fi cu stea în frunte…

PAPURĂ: Nuuu! Hai să nu stăm aici. Intrăm undeva. Eu beau o cafea, tu iei una mică, dacă nu bei și tu cafea.

GEORGE: De acord. Mergem la cofetăria din colț. Este acolo o barmaniță cu un corp care cântă, cum zice Gabriel Chifu într-o carte de-a sa.! Este atât de armonios, încât parcă este sculptat de un mare sculptor antic.

PAPURĂ (Pe moment, înveselit): I-auzi! Doar n-ai făcut vreo pasiune pentru frumoasa barmaniță?! Ce să cred despre entuziasmul tău?

GEORGE: Nicidecum. Am eu acasă frumusețea mea și mi-e de ajuns. Dar nu pot să nu admir o frumusețe feminină. Soția s-a obișnuit cu mine și nu se mai sinchisește când mai admir câte una de față cu ea… Mai ales când, pășind pe stradă, trupul său face aerul să vibreze într-un fel nemaiîntâlnit, muzical. Atunci, mergi în urma ei și asculți melodiile lăsate de trupul său…

                                                     SCENA 2

                                           Papură, George, Barmanița

(Cei doi ajung la cofetărie, intră și se așează la o masă mai izolată, ca să poată vorbi în voie. Pe la mese nu erau prea mulți consumatori. Frumoasa barmaniță îi vede și vine în grabă la ei):

BARMANITA: Bună ziua, domnilor! Ce doriți să serviți?

GEORGE: Sărut mâna, frumoaso!

BARMANIȚA (Nu se arată deranjată de modul de adresare, mai degrabă pare încântată): Galant ca întotdeauna, domnule George! Noroc că vă cunosc, că altfel v-aș considera curtenitor! Și unul fără nicio șansă! (Îi apare pe buze zâmbetul ei fermecător și i se văd și dinții albi ca mărgăritarele).

PAPURĂ (Surprins): Deci, voi vă cunoașteți de mai multă vreme! De-aia…

BATMANIȚA: Ne cunoaștem. Domnul George este un obișnuit al localului nostru. Îi place să glumească cu mine și atât. Trebuie să recunosc că nici mie nu-mi displace, când îmi spune domnul că sunt frumoasă. Spuneți, nu am voie să stau de vorbă cu clienții. Apare patronul și…

GEORGE: Eu vreau ca de obicei. Amicul meu, scriitorul, criticul literar și istoricul, domnul Papură, îți va spune el.

PAPURĂ: Eu vreau o cafea îmbunătățită. Deocamdată…

BARMANIȚA: Îmi spuneți și cu ce doriți s-o îmbunătățiți?

PAPURĂ: Cu coniac franțuzesc mare, dar nu-l pune în cafea, ci în pahar separat.

BARMANIȚA: Am reținut. Aveți un pic de răbdare să prepar cafelele. Pot să aduc băuturile înainte sau deodată cu cafelele?

GEORGE: Poți, frumoaso. Chiar te rugăm, să avem din ce lua, cum zice poetul „ca-n sărutare câte-o sorbitură!”

BARMANIȚA: Am înțeles. Imediat sosesc. (Iese și-l gratulează pe George cu un zâmbet și niște priviri fermecătoare).

                                                   SCENA 3

                                               George, Papură

PAPURĂ: Se pare că te simpatizează drăgălașa barmaniță. Ai avut dreptate, Dumnezeu a fost prea darnic cu ea. I-a dat perfecțiune trupească, dar în cap nu cred că i-a pus prea multă minte…

GEORGE: Ce vorbești, frate! E licențiată, dar nu și-a găsit o slujbă. Auzi tâmpenie! Doar la noi se poate așa ceva!

PAPURĂ: Ce?

GEORGE. Ești proaspăt absolvent și, ca să te angajeze, îți trebuie vechime de cinci ani în domeniu! Păi, de unde să-i ai, cânt tu ai fost la facultate?

PAPURĂ: Într-adevăr, e de domeniul absurdului…

GEORGE: Fata stă și ea aici, așteptând vremuri mai bune. Câștigă un ban, dar are un patron rău. Poate despre situația ei vom mai discuta. Ei, dă-i drumul! Te ascult, sunt numai ochi și urechi. Ce te-a bulversat într-atât de cumplit? Arăți ca și când te-ar fi luat cineva la palme! Nu te-am văzut așa de când te cunosc…

PAPURĂ (Oftând, cum zice românul nostru, din rărunchi): Chiar la palme m-a luat, bine zici, prietene! Fără nicio milă, fără să țină seamă că sunt și eu cineva, istoric, scriitor, critic și istoric literar. Și nu unul de mâna a doua, ci unul cu ștaif. Am scos până acum un număr apreciabil de cărți. Le cunoști și tu pe cele de literatură, căci cele de istorie nu te interesează prea mult.

GEORGE (Îl aprobă mai mult prin clătinarea capului decât cu vorba): Așa …. Este. Dar știi cum se zice: când vrei să-i cauți cuiva bube în cap, îi găsești, cu siguranță. Ce s-a întâmplat?

PAPURĂ: Tu citești Cuvântul liber? Fițuica aia a unor nenorociți ratați? S-au strâns acolo o șleahtă de ratați, agramați, dar tupeiști din cale-afară! Auzi, să se ia de mine și să-mi desființeze piesa. Păi, știu ei ce-i aia o piesă de teatru și cu ce se mănâncă teatrul?

GEORGE (Intervine): Cred că știu despre ce vorbești. Despre cel care a semnat cronica la ultima ta piesă de teatru, așa-i?

PAPURĂ: Ai citit-o?

GEORGE: Am citit-o. Și chiar de mai multe ori. Hm! Ce să zic eu? Aș vrea să nu mă pui pe mine să mă pronunț de ce parte mă postez, că…

PAPURĂ: Înseamnă că îi dai dreptate? Te dai de partea infamului! Nu-mi vine să cred! Nu-mi vine să cred! Sincer. Spune-mi că nu este drept, că…

GEORGE: Vezi, prietene Papură, sincer îți spun, nu-mi place să aud că arunci cu invective asupra unor oameni pe care nici nu-i cunoști! Nu te credeam în stare de așa ceva: ratați, agramați, nenorociți, infami…

PAPURĂ (Enervat de faptul că amicul nu se postează prompt de partea lui): Deci ești de acord cu ei? Cu Buță, cu Droanță, cu Râmaru, cu…?

GEORGE: Mie îmi place revista și ea este ținută în viață de Buță, de Droanță, de Râmaru și de ceilalți colaboratori, printre care te-ai numărat și tu până nu de mult. De fapt, cronicarul piesei tale semnează cu pseudonim și nu cred că este vreunul dintre cei numiți de tine. Ca să scrie despre cineva niciunul dintre ei n-ar fi folosit un pseudonim. Nici nu aveau motiv să se ascundă sub un nume fictiv.

PAPURĂ (Se străduiește să se abțină să nu răbufnească(: Așa, deci?!

GEORGE: Tu ești sigur că n-ai făcut și greșeli?

PAPURĂ: Greșeli? În ce sens? Nu pricep la ce te referi?

GEORGE: Dragul meu, cititorul, adică spectatorul, căci teatrul este destinat spectacolului, se duce la teatru să vadă pe scenă, prin jocul actorilor un spectacol care să-l mulțumească, să-l satisfacă emoțional, să iasă din sală cu dorința de a reveni la spectacol. Nu să se simtă incomodat, inconfortabil, deranjat…

PAPURĂ (Dărâmat): Incomodat… inconfortabil… deranjat! Prietene, nu-mi vine să cred că aud ieșindu-ți din gură asemenea vorbe! Ai mai băut ceva acasă? Că nu ești limpede la cap, iar din două-trei sorbituri din paharul de coniac nu cred că ți se tulbură mintea! Și te știu rezistent la băutură…

GEORGE: Și mai știi că nu obișnuiesc să mă îmbăt! Am făcut-o de vreo două ori până acum și împreună cu tine… N-am mai băut acasă. Doar cât lipsește din paharul acesta. Cu atât nu se îmbăta nici șoarecele. Sper că nu vrei să te războiești cu mine din pricina acelei cronici nefavorabile, prietene Papură! Nu ți-ai ales bine omul. Nu te sfătuiesc să mă pornești…

PAPURĂ: Dacă te-aș porni, ai avea ceva de spus, încât să mă deranjeze?

GEORGE: Oricând se găsește ceva care să nu-ți placă la orice operă literară! Chiar și la cele considerate perfecte, fiindcă literatura place sau nu place.

PAPURĂ (Ostentativ): Iar ție nu-ți place?

GEORGE: Sincer? Sunt afirmații, situații pe care le-ai așternut pe hârtie insuficient rumegate, care supără pe oricine simte românește, pe românii adevărați, urmașii celor care s-au jertfit să păstreze țara întreagă…

PAPURĂ (Zâmbind, dar nu este zâmbetul lui): Vorbe, dragul meu, vorbe goale…

GEORGE: Adică fonfăieli patriotarde?” Cum ai putut să scrii așa ceva? Nu ți-a tremurat mâna?

PAPURĂ: Ce nu-ți convine? Fiecare cuvânt așternut pe hârtie a fost gândit, bine cântărit și pus la locul potrivit. Cunosc bine sensul cuvintelor folosite. Și nu uita că sunt istoric…

GEORGE: Cu riscul de a te scoate din pepeni, de a te jigni chiar, îți spun deschis că ești un istoric prost. Îmi asum riscul. Nu mă gândesc la faptul că nu cunoști istorie, ci la faptul că o mistifici. Și faci lucrul acesta conștient, voit, ostentativ.

PAPURĂ: Cum așa?

GEORGE: Uite ce scrii tu cu mâna ta, gândești cu mintea ta și te-așezi cu voia ta de-a curmezișul istoriei, te scremi să strângi lături și le arunci în capul românilor.

PAPURĂ: La ce te referi? Sunt stupefiat de ce aud!!

GEORGE: Să nu fii. Iată ce așterni tu pe hârtie, gândit cu mintea ta rebelă: „Sătul de fonfăieli patriotarde și eroizări necontenite – de la Davila, Delavrancea până la Dan Tărchilă și alții – am tras din greu pe istorie neamului, restituindu-i, după puteri, dimensiunea rizibilă, scabroasă, autopamfletară, scrofulentă, mizericordioasă și scatofanică…” Asta este istoria pe care o știi tu?

PAPURĂ: Asta este convingerea mea și țin la ea.

GEORGE: Ține, băiete, dar nu te supăra pe cel care nu este de acord cu tine, nu-ți înghite inepțiile. Și te mai arunci și asupra unor dramaturgi celebri. Tu crezi că piesa ta poate sta alături de vreuna a dramaturgilor numiți de tine? Este departe, frățâne, ca cerul de pământ!

PAPURĂ: Timpul ne va lămuri. Să avem răbdare. Părerile noastre nu coincid. Tu crezi ce vrei, eu – la fel. Suntem oameni liberi…

GEORGE: Liberi, liberi, dar până unde împingem libertatea? Vorbești de eroizări necontenite. Ca istoric ar trebui să știi că toate popoarele își au eroii lor, pe care și-i venerează (Te rog nu mă întrerupe)…

PAPURĂ: Nu mai este vremea eroilor…

GEORGE: Nu? Ia du-te în Grecia de-acum și încearcă să le dai jos eroii de pe soclurile pe care i-a așezat istoria pe: Agamemnon, Ahile, Elena, Enea, Euridice, Hector, Heracles, Iason, Icar, Medeea, Menelau, Odiseu, Paris, Oedip, Penelopa, Telemah etc. Nu mai pun la socoteală zeitățile și alte personaje mitice. Sau să le spui că ți-e lehamite să mai auzi de Eschil, Sofocle, Euripide ori să-i câteva palme lui Homer, fiindcă a dat lumii, nu doar grecilor, Iliada și Odiseea, celebrele epopei, capodopere ale literaturii universale, scrise în hexametri dactilici, ce eroizează o mulțime de eroi… Ce zici?

PAPURĂ: N-aș face-o! Cu niciun chip! Nimeni n-are avea curajul s-o facă!

GEORGE. O faci, în schimb, cu românii, că sunt răbdători și se consolează cu zicerile lor geniale, una dintre ele fiind și aceasta „Iartă-l, Doamne, că nu știe ce spune!”

PAPURĂ (Întristat, simte că pierde teren): Nu știu unde vrei să ajungi, dar te mai ascult…

GEORGE: Cu voie sau fără voie, fiindcă m-ai pornit, e musai, merg până la capăt. Am mai spus-o – toate popoarele au eroi și-i venerează. Păi, dacă au fost eroi? Ce-ar zice englezii dacă ar fi acuzați că-i eroizează necontenit pe regele Artur, pe ducele Wellington, învingătorul lui Napoleon, pe Robin Hood? Spune-le francezilor să nu-i mai eroizeze necontenit pe Jeanne d-Arc, Napoleon, Pasteur, Charles de Gaulle; italienilor pe Giuseppe Garibaldi, Marko Polo, Cristofor Columb; spaniolilor pe El Cid; belgienilor pe Carol cel Mare; elvețienilor pe Wilhelm Tell; rușilor pe Alexandr Nevski și Petru I; polonezilor pe Ioan Sobieski; cehilor pe Jan Hus; bulgarilor pe Vasil Levski; turcilor pe Mustafa Kemal Atatürk; albanezilor pe Skanderbeg. Trage-i de urechi pe americani că-i pomenesc prea des pe George Washington, Abraham Lincoln, John F. Kennedy; pe mexicani pentru Pancho Villa și Emilian Zapata; pe columbieni, venezueleni și peruani pentru Simon Bolivar; pe sudafricani pentru Nelson Mandela. Aceștia îmi vin în minte, dar sunt mult mai mulți.  

PAPURĂ: Ai ieșit mult din cadru și ai sărit de tot peste cal…

GEORGE: Ei?

PAPURĂ: Eu am ales un moment obscur din așa-zisă istorie eroică a poporului român. Și un personaj la fel…

GEORGE: Două personaje, dintre care unul nici nu este sigur dacă a fost sau nu domnitor. Ba, chiar trei, pot zice… Și de ce zici așa-zisă istorie eroică a poporului român? Poporul român chiar a avut o istorie eroică! Străinătatea se miră cum a rezistat această insuliță latină într-o mare slavă! Și-a păstrat nealterate limba, portul, obiceiurile, oricâte vifornițe au trecut peste el și-au încercat să-l spulbere de pe aceste locuri. Nici nu s-a turcizat, cum încerci tu să demonstrezi pin piesele tale, nici nu s-a slavizat, nici nu s-a maghiarizat. Știi ce scrie Alexandru Vlahuță în una dintre cele mai frumoase scrieri închinate țării? Îți amintesc, rămânând în limita celor discutate: „De-atunci – de când romanii au pătruns în Sarmisegetuza, cetatea lui Decebal - , au trecut aproape două mii de ani. Multe războaie am avut și multe nenorociri ne-au călcat în vremea asta. Vijelii cumplite au trecut peste noi, la toate am ținut piept, și nu ne-am dat, ș-aici am stat. Ca trestia ne-am îndoit sub vânt – dar nu ne-am rupt. Ș-am rămas stăpâni pe moșioara noastră. Știe numai bunul Dumnezeu cu cât sânge ne-am plătit noi pământul acesta, scump tuturor românilor, - scump pentru frumusețile și bogățiile lui, scump pentru faptele mărețe și înălțătoare care s-au petrecut pe el (România pitorească, 1901).

PAPURĂ: Așa este. dar este alegerea mea, mi-o asum și nu dau seamă nimănui. N-aveam pe cine eroiza…

GEORGE: Și nici n-ai vrut! Recunoaște!

PAPURĂ: Recunosc, dacă astfel îți fac pe plac!

GEORGE: Nu, prietene, tu ai vrut să le spui românilor de astăzi: „Ia, măi nenorociților, asta este fața tării voastre, asta este dimensiunea ei, asta este istoria voastră – una rizibilă, scabroasă și așa mai departe. Voi v-ați turcizat, v-ați trădat credința strămoșească, v-ați vândut țara. Voi n-aveți eroi, ci niște figuri triste pe care le-ați ridicat voi și le-ați pus pe socluri… Și alte răutăți pe care nu le mai înșir…

PAPURĂ: Așa crezi?

GEORGE: Sunt convins până în adâncul sufletului. Știi ce-ar trebui să faci acum?

PAPURĂ: Ce?

GEORGE: Să-i mulțumești tipului care a scris despre piesa ta și să-i ceri iertare, public, poporului român pentru afirmațiile făcute…

PAPURĂ: Stai! Stai! Cu asta chiar că sari de tot peste cal. Cum crezi că aș putea face așa ceva?

GEORGE: Cu grijă și cu atenție. Cu capul plecat și cu delicatețe! Motivezi că erai într-o pasă proastă și nu ți-ai dat bine seama ce spui…

PAPURĂ: Adică am fost inconștient?

GEORGE: Dacă ai zice așa, n-ai greși! Asta este părerea mea. Dar poți spune că ai fost mai puțin inspirat. Ai uitat că și românii au eroii lor. Ți s-a pus pata pe minte, ți-a eclipsat memoria și ai uitat de șirul lung de eroi ai acestui popor eroic în decursul existenței sale de peste 2000 de ani: Burebista, Decebal, Basarab I, Mircea cel Bătrân, Ion Vodă zis cel Cumplit, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Iancu Jianu, Horia, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Pintea Viteazul, Brâncoveanu, Cătălina numită Ioana d’Darc a noastră, sutele de mii de morți anonimi în războaie… Vezi că am numit doar câțiva, dar istoricul care ești îi știe pe toți.

PAPURĂ: Am rezervele mele, pe care nu le mai expun, că te vor deranja și mai tare…

GEORGE: Doar nerecunoașterea eroilor m-ar putea deranja. Mânjirea lor cu noroi, uitarea în colbul istoriei pe cei care și-au închinat viață țării. Altceva, nu cred.

PAPURĂ: Dar că se exagerează crezi? Chiar mult. Unii văd eroi acolo unde nu sunt. Chiar și tu vorbești despre sutele de mii de morți în războaie, toți sunt eroi?

GEORGE: Neîndoios, amice. Cine și-a dat viața, a făcut sacrificiul suprem pe altarul patriei este erou. Poporul nu-i mai ține minte cu numele și aceștia sunt eroii anonimi, dar sunt eroi, zac în cimitire sau în gropi comune. Cum numești pe cei care au căzut la Mărășești și la Oarba de Mureș? Ca să numesc doar două locuri unde armata română s-a acoperit de glorie prin jertfa eroilor, al căror sânge a curs pârâu.

Dar componenții Detașamentului Păuliș, alcătuit din elevi ai Școlii de Subofițeri din Radna, care au acționat în vederea apărării Defileului Mureșului, în fața trupelor naziste și hortiste în zona de operații, amplasată pe aliniamentul Păuliș - Ghioroc – Ulăniș - Cuvin, au fost eroi, istoricule? Eu zic că au fost eroi-eroi. Din totalul de 928 de elevi, 412 au fost olteni, ( 89 din Dolj; 91 din Gorj; 147 din Mehedinți; 143 din Romanați; 42 din Vâlcea). Dintre aceștia, un număr de 30 au căzut la datorie, jertfindu-se pentru Neam și Țară și-și dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Păuliș, departe de cei dragi ai lor.

Dar de Eftimie Croitoru ai auzit, prietene?

PAPURĂ: Parcă, dar nu-mi mai aduc aminte. Tot erou?

GEORGE: Tot erou. Era în noiembrie 1944, pe Tisa. Armata română construise un pod de pontoane, urmând să forțeze trecerea Tisei. De pază la pod era acest tânăr de 30 de ani, împreună cu un camarad, căci pe râu germanii lansau mine plutitoare pentru a-l arunca în aer. Noaptea, o mină a ajuns în dreptul celor doi soldați de pază. Acest Eftimie Croitoru a lovit cu cangea mina care a explodat, salvând podul, dar a pierit el. Avea doar 30 de ani! Cum se numește tânărul acesta? Și câți or fi fost ca el!

PAPURĂ (Cinic): Dar putem trăi…

GEORGE (Nu-i vine să creadă): Fără eroi?!

PAPURĂ: Fără! Eu nu mă-mpiedic de ei și…

GEORGE: Și ar trebui să-ți fie rușine să vorbești despre eroii neamului cu cinism, cu înverșunare, cu ură!

PAPURĂ (Sfidător): Acesta sunt eu și n-ai ce-mi face!

GEORGE: Mă uit la tine și nu-mi vine să cred. Chiar tu ești vestitul istoric Doru Papură? Nu te recunosc. În primul rând pentru un istoric, noțiunile patrie, popor, eroi, tricolor ar trebui să fie sfinte. Ai văzut, desigur, că americanii au imprimat drapelul și pe lenjeria intimă. Îți închipui tu ce-ar însemna ca cineva să le batjocorească eroii? Noi parcă suntem blestemați. Ne batjocorim tot ce avem sfânt, ne certăm, ne pârâm! Este suficient să aruncăm o privire sumară în istoria de peste 2000 ani a noastră și-o să vedem nesfârșitul șir al celor care au plătit cu viața trădarea semenilor. Doamne, doar numind câteva nume, te îngrozești: Burebista, Decebal, Vlad Țepeș (trădat de propriu lui frate), Radu de la Afumați, Petru Rareș, Ioan Vodă Viteazul, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Horia, Cloșca și Crișan, Tudor Vladimirescu, Nicolae Ceaușescu și mulți alții.

PAPURĂ: Îl pui la socoteală și pe Ceaușescu?

GEORGE: Păi, n-a fost omorât ca un câine? Pentru învinuiri de care nu s-a făcut vinovat: 60.000 de morți în așa-zisa revoluție; sabotarea economiei naționale etc. Uită-te ce-au făcut cei care au venit după el, ia seama ce este astăzi în țara noastră… Astăzi negăm tot ce au făcut unii dintre conducătorii acestui neam românesc: Ștefan cel Mare a fost un curvar, Mihai Viteazul a fost un aventurier, care a venit în Ardeal să se îmbogățească, Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii a fost și el un Casanova. Nu știu dacă ai urmărit ceea ce au transmis televiziunile cu ocazia lui 24 Ianuarie, Ziua Unirii Moldovei cu Țara Românească, Mica Unire: cartea unui ins: Cuza – un Casanova românesc!

PAPURĂ: Cam a fost!...

GEORGE: Să admitem, dar era momentul potrivit la o zi de mare sărbătoare pentru români să se pună pe tapet acest aspect? Să ne gândim ce a fost la curțile regilor Franței, de pildă, dar nu cred că francezii vorbesc despre depravarea existentă la curțile regilor cu prilejul zilei de 14 Iulie!

PAPURĂ: Dar sunt scriitori care nu-i iartă pe regi și pe regine, căci nici ele nu erau sfinte.

GEORGE: Suntem răi, prietene, și spurcăm tot ce avem sfânt. Fiindcă ai adus vorba de scriitori, te-ai întrebat vreodată de ce niciun scriitor român n-a luat Premiul Nobel pentru Literatură?

PAPURĂ. Desigur, ca fiecare om de cultură. Ai și în acest caz o explicație personală?

GEORGE: Am. Până acum, niciun scriitor român nu a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, deși valori au fost, dacă ne gândim la Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, Nichita Stănescu, Marin Preda, numind doar câteva nume de scriitori, unii dintre ei fiind chiar foarte aproape de râvnitul premiu.

S-au emis diferite concluzii de către cei care au fost preocupați să găsească o explicație:

- de vină ar fi limba română, zice academicianul Eugen Simion, care nu poate fi tălmăcită corespunzător / fidel în alte limbi;

- de vină ar fi Comisia de la Stockholm, cea care decide acordarea premiului;

- de vină ar fi oculta cu rolul ei distrugător;

- un rol însemnat ar avea și poziția geostrategică etc.

Părerea mea este că nereușita s-a datorat românilor. Și cei care ar fi trebuit să primească, și cei care ar fi trebuit să vrea ca aceștia să primească acest premiu. Aici, pe pământul acesta binecuvântat de Dumnezeu, s-a deschis Cutia Pandorei și s-au statornicit pentru vecie: ura, invidia, discordia, , intoleranța, tragerea în jos a celui care dă semne că vrea s-o ia înaintea noastră, datul în cap, de ce el și nu eu, să moară și capra vecinului, pârâtul, răutatea, trădarea, urzelile, lovitura sub centură și altele care nu-mi vin în minte în acest moment.

În ultimul timp s-au vehiculat numele lui Augustin Buzura, Nicolae Breban, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian. Buzura s-a dus, Breban, de ceva vreme, caută soluții să-și sprijine cărțile, la propriu, pe cotor, și nu le găsește. Blandiana a fost criticată pentru trecutul ei, Cărtărescu a intrat și el în colimatorul criticilor și este și el terfelit, Vosganian a fost chemat la DNA. Deci, în prezent, cât și în viitorul apropiat, nu se întrevede nicio șansă.

PAPURĂ: Dar valori avem!

GEORGE: Din păcate, cred că astea ne lipsesc – valorile!

PAPURĂ: Mă uimești!

GEORGE: Spune-mi tu pe cineva de talia celor pe care i-am numit. Dintre cei numiți, doi au fost foarte aproape de Premiul Nobel: Lucian Blaga și Marin Sorescu. Spune-mi pe cineva de talia acestora!

PAPURĂ: Și ei?

GEORGE: Pe ei urzelile ocultei românești i-a scos din cursă. Dar să nu mai vorbim, că mi-e lehamite. Și s-a făcut și târziu. Am intrat pentru o cafea și ne-am întins. O chem pe frumoasa barmaniță, plătesc consumația și plecăm.

PAPURĂ: Nu, te rog. Eu plătesc, fiindcă eu te-am chemat. Tu fă-i semn să mai aducă câte una mică, fiindcă mai am eu să-ți spun ceva.

GEORGE (Îi face semne barmaniței, îi arată paharul și-l taie pe la jumătate cu degetul. Îi mai face semn să facă și calculul. Aceasta dă din cap că a înțeles.)

                                                    SCENA 4

                                     Papură, George, Barmanița

BARMANIȚA: Cred că am înțeles bine gestul. Jumătate ați zis, domnule George, da?

GEORGE (Glumind, ca de obicei): Eu n-am zis, frumoaso, am făcut doar semne, că așa mi-a zis amicul. Ai înțeles bine, fiindcă ești nu numai frumoasă, ci și inteligentă. Mai ai și un spirit de observație ascuțit…

BARMANIȚA: Mulțumesc, domnule George! Mă copleșiți cu laudele. O să încep să mă încred; să nu mi se urce la cap, că nu este bine. Dacă am priceput, ați mai făcut un gest, mă duc și calculez și îndată mă întorc…

GEORGE.: Nu este nevoie, Dora…

BARMANIȚA: Nu? Ah, da! Am uitat că dumneavoastră calculați întotdeauna costul consumației și n-ați greșit niciodată. Ați calculat și acum?

PAPURĂ (Intervenind): Nu, George, am zis că eu plătesc. Domnișoară, calculați și veniți la mine să vă plătesc (Bagă mâna în buzunar după bani).

GEORGE: Dora, îmi arăți, te rog, palma mâinii drepte? Ce ai tu acolo?

BATMANIȚA (Îi întinde palma): N-am nimic în palmă, domnule George!

GEORGE (Glumind, îi face cu ochiul): N-ai, frumoaso, dar nu înseamnă că nu poți avea (Îi pune în palmă banii pentru consumație și i-o închide). Iată, acum ai. Vezi dacă am calculat bine. Mergi liniștită că mă înțeleg eu cu amicul.

PAPURĂ (Face pe supăratul): Nu-mi place, George! Te chem eu și plătești tu. Atunci, golim paharele astea și mai luăm…

GEORGE: Lasă, prietene, acesta nu este motiv de supărare. Și-așa ai zis că ai ceva să-mi comunici. S-ar putea să mai bem sau să ieșim de-aici ca doi străini…

PAPURĂ: Certați, adică?

GEORGE: Depinde de ce-mi vei spune și cum voi interpreta eu (Ciocnește paharul cu Papură și-l dă peste cap). Te ascult.

PAPURĂ (Golește și el paharul, îl pune jos, își privește prietenul încruntat): Apropo de ce discutam înainte. Eu știu cine este autorul cronicii apărute în revista Cuvântul liber!

GEORGE (Franc): Și eu știu!

PAPURĂ (Se ridică în picioare și-l privește cu ură): Tu ești autorul!! Să-ți fie rușine!! De-așa prieten mă lipsesc!!! (Se întoarce pe călcâie și iese fără să se uite înapoi).

                                                   SCENA 5

                                                 George, singur

GEORGE (Încet): Du-te învârtindu-te! Să-ți fie ție rușine că batjocorești greu încercatul neam românesc, îi batjocorești eroii și lupți cu înverșunare pentru regionalizarea țării, alături de forțele potrivnice, care vor să vadă țara sfârtecată! Nemernicule!

                                                   SCENA 6

                                            George, Barmanița

GEORGE (Se ridică de la masă și se duce la bar): Pune-mi, te rog, Dora, încă un pahar. Uite-aici banii, îl dau peste cap și plec.

BARMANIȚA: V-a supărat, amicul, domnule George? Să vă spun drept, pe mine m-a scârbit. Se uita la mine cu nerușinare. Simțeam că mă dezbracă și vrea să mă devoreze. Un libidinos, domnule George! Cum puteți avea un asemenea prieten, domnul George?

GEORGE: Nu mai am, frumoaso! (Bea paharul pe nerăsuflate și pleacă).

                                                        S F Â R Ș I T    

 
SUBIECTUL 1) “CAFEAUA” : “Expresia Ideii” - Mariana Bendou’s F.B. club PDF Print E-mail
User Rating: / 2
PoorBest 
Written by EXPRESIA IDEII(Mariana Bendou's Club)   
Thursday, 21 April 2011 16:22

 
Gențiana Groza: GENȚIGRAME PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Wednesday, 28 February 2018 10:54
  1. Cerințe ,, minime,, pentru o femeie

Să își crească-al său odor,

Să șofeze, să gătească,

Să fie antreprenor

Și în plus…să și trăiască!

 

2.Grija politicienilor pentru vârstnici

Despre pensie grăiesc

Ne arată că fac totul,

Ne iubesc și e firesc

…Doar se-apropie iar votul.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 3358

Poemul din metrou