Home Proză Dorel SCHOR: SCHIŢE UMORISTICE (106) – MODA FEMININĂ
Dorel SCHOR: SCHIŢE UMORISTICE (106) – MODA FEMININĂ PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Wednesday, 05 April 2017 11:22

Boris Israelovici şi Fernando sunt astăzi oaspeţii mei. Stăm de vorbă la o ceaşcă de cafea şi un păhărel de coniac şi punem lumea la cale. La început discuţia se învârteşte în jurul lumii noastre de oameni obişnuiţi, dar din vorbă în vorbă ajungem la un subiect profund nebărbătesc: moda feminină...!

- Am văzut la televiziune, spune Fernando, o paradă a modei. Începe să semene din ce în ce mai mult cu moda de pe vremea bunicii, de prin anii 1929 - 30...

- Ei, îl contrazice Boris Israelovici, cred că nu ai dreptate. Am văzut şi eu emisiunea asta pentru că era la sfârşitul programului de ştiri.Părerea mea este că moda femeiască aduce mult de tot cu cea de prin anul 1939.

- Ce vorbeşti? se aprinde Fernando. N-ai văzut că fustele sunt drepte şi uşor îngustate în partea de jos?

- Dimpotrivă! zice Boris. Fustele se vor purta cu pliuri şi-s despicate puţin într-o parte, sau sub formă de portofel.

- Cum adică sub formă de portofel, întreb eu cu vaga impresie că cei doi amici au  gustat mai mult din coniac şi mai puţin din cafea. Adică cum arată o fustă sub formă de portofel?!

- Lasă asta, mă lămureşte amicul Boris. Ai remarcat şi tu că silueta este asimetrică, cu echilibrul rupt, adică exact aşa cum se purta înainte de al doilea război mondial?

- Nu putea să remarce asta, mă protejează Fernando. Pentru că va fi o modă fină şi suplă, cu pliuri late, cu mâneci balon, cu decolteul mare sau mic. Va fi drapată cu eşarfe, adică exact aşa cum se purta înaintea marei crize economice mondiale.

Ajunsă aici, discuţia se aprinde şi mai mult, cei doi prieteni ai mei încercând să demonstreze cu amănunte şi argumente inedite pentru mine, că teza susţinută de respectivul este cea bună. Ca să nu fiu antrenat de-o parte sau alta, mă prefac ocupat cu coniacul, sorb încet şi cu pauze prelungite, mă gândesc că la urma urmelor Fernando e tehnician la o fabrică de mezeluri, iar Boris Israelovici e contabil la fisc, că nu au nici un motiv să se certe pentru un subiect ca ăsta şi că se pricep la moda feminină cam tot atât cât mă pricep şi eu... Şi de acea, într-un târziu, chiar le spun:

- Lăsaţi, fraţilor! La drept vorbind nu are nici o importanţă...

Culmea este că amândoi se supără pe mine:

- Bravo, măi! Încă nu ai înţeles că moda feminină reflectă tendinţele economice, politice, morale şi idiologice ale societăţii mondiale? Ţie ţi se pare indiferent ce o să urmeze!?

- Dar ce ar putea să urmeze, măi oameni buni?

- Păi vezi? Aici e problema... Război, conflagraţii sau criză generală! Asta o să urmeze!

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 413 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 196 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou