Home Proză Dominic Diamant: ADEMENIRILE Nopții - 2 (alte şi alte însemnări)
Dominic Diamant: ADEMENIRILE Nopții - 2 (alte şi alte însemnări) PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Saturday, 27 May 2017 18:52

Aşa expirat cum sunt, revista „Constelaţii diamantine” pe luna mai mi-a publicat o pagină întreagă de poezii, la pag.48 dacă nu mă înşel. Dar, pentru ca satisfacţia să sporească, şi rev.”Dobrogea culturală” pe mai a.c. mi-a publicat două poezii, pe lângă poezia fratelui meu dispărut Geo Vlad. Aşa cum se cuvenea, le-am mulţumit amândorura.(…durora)

Azi-noapte nu ştiu dacă visam sau eram treaz, cert e că m-am gândit să abordez din nou rev.”Agero” din Germania. Iar astăzi chiar asta am şi făcut. I-am trimis o scurtă epistolă, adresată atât stimabilului Lucian Hetco cât şi mult iubitei Diana Maria Popescu, în care îi rog să vadă câteva din manuscrisele unor cărţulii tipărite, pe care le-am trimis cu scrisoarea. Nu mai spun că m-am făcut şi de cacao, pocind ambele nume, datorită sabotajului parşivei Tanti Roza care nu-mi dă pace.Descoperind la timp greşeala, am trimis un nou email cu numele corect scrise şi cu rugămintea de a-mi acorda circumstanţe atenuante. Acum, ce-o vrea Domnul, eu mi-am făcut datoria.                                                      ***  

Unde eşti prea înălţate Lenin, să-ţi vezi mujicii ţipând în ghearele şarlatanismului rafinat înălţat la rangul de etică comunistă ?

Acesta e citatul din scrisoarea unui student la filologie, în baza căruia a fost arestat, anchetat, judecat şi privat de libertate la un an şi şase luni, pentru delictul de huliganism politic, conform art.209 din Codul Penal .

Fraza de mai sus exprimă strigătul de disperare şi revoltă a unui tânăr  studios de la ţară, prins de vâltoarea colectivizării forţate din România anilor 60 ai secolului 20, când urgia roşie făcea ravagii pe pământul românesc, neţinând seamă de nimeni şi de nimic.

Pentru satrapii şi călăii sistemului comunist nu mai conta cine şi ce eşti, dacă eşti sau  nu vinovat, pentru ei conta doar lichidarea din faşă a oricărui gest care ar fi frizat duhul libertăţii şi nesupunerea faţă de noile rigori criminale.

Pentru aceşti grobieni torţionari nu conta decât înfăptuirea revoluţiei bolşevice, indiferent de munţii de cadavre pe care se realiza. Multă floare a tinerimii române a fost secerată de viscolul acestei sumbre urgii, mulţi tineri studioşi au trebuit să plătească nemeritat  cu ani grei de ocnă sau cu exterminarea silniciile şi crimele  acestor lepădături.

Din păcate istoria luptei anticomuniste de la noi a fost sistematic obstrucţionată şi prea puţini tineri din ziua de azi cunosc câte ceva din avatarurile ei nenumărate. Din păcate se ştie încă prea puţin despre jertfele şi faptele de glorie ale celor care au luptat şi-au căzut în lupta pentru libertate.

Acesta este şi motivul pentru care vreme de peste un sfert de secol ţara  noastră  a căzut pradă  scursurilor comuniste ajunse la putere, puse pe jaf şi înrobire. Acesta e motivul dezastrului naţional în care am fost împinşi de ticăloşii avizi de putere şi privilegii, încârdăşiţi în adevărate haite de pradă devastatoare care s-au perindat la cârma ţării, sub pulpana unui partid sau altul, de aceeaşi sinistră factură .

Faptele de eroism şi vitejie ale celor mai curajoşi şi demni fii ai neamului au rămas într-o umbră nedreaptă şi vinovată, prezentate doar în vrednice documentare şi pagini de istorie care nu se predă în şcoli şi facultăţi, tot din cauza acestor scursuri care au ocupat atâta vreme scena politică şi au făcut ce-au vrut muşchii lor.

Noi, cei ce am trăit şi suferit de pe urma urgiei comuniste, avem datoria de onoare de a nu uita şi a face tot ce e posibil şi imposibil pentru a scoate la lumină şi a face cunoscută  adevărata istorie a poporului nostru, atât de mult urgisit şi încercat de cele mai grele vicisitudini.

Cine din elita de astăzi se învredniceşte să prezinte în mod susţinut şi sistematic avatarurile luptei anticomuniste şi jertfelor aduse  pentru libertate ? Nici un efort nu va fi prea mare  pentru a ne cunoaşte adevărata istorie şi a evita repetarea crimelor comise.

                                                            ***

Am completat şi această pagină cu însemnări care, mie unuia cel puţin, mi s-au părut a fi de o maximă relevanţă. Din păcate, când s-o salvez, am văzut că apare doar în citire. Şi n-am salvat-o, pagina rămânând tot albă.

A reveni asupra lor,  nu mă mai tentează. Mi se pare că aş irosi alte momente, în timp ce presiunea vieţii e  extraordinară şi mă obligă să ţin pasul cât mai aproape de evenimentele ei.

De pildă, chiar acum umanitatea asistă bulversată şi oripilată la un nou atac terorist  produs la un concert de lângă Mancester din Anglia, unde au fost ucise douăzecişidouă de persoane şi rănite câteva sute.  Cum se vede, chiar acolo unde măsurile de securitate sunt cele mai drastice, se produce dezastrul care înfioară o lume. Este cât se poate de evident că nimic nu mai e sigur pe acest pământ şi în orice clipă putem dispărea , nu atât din cauze naturale, cât produse de om.

Iată unde s-a ajuns datorită eternelor dispute şi conflicte, atât politice şi economice, cât şi religioase ! Turnul Babel este mai prosper ca oricând iar umanitatea gâfâie şi geme de neputinţă şi disperare

În asemenea condiţii  extreme toate evenimentele şi manifestările, de orice natură, mi se par simple paleative care să ne dea iluzia că vieţuim într-o lume normală. Apocalipsa nu e o vorbă goală, se întâmplă acum şi aici, cu noi, produsă exclusiv de noi.

Cine să ne mai ocrotească şi să ne mântuie, când noi înşine ne distrugem cu voluptatea inconştienţei suicidare  ajunse la apogeu ?  

Însăşi insistenţa cu care mă îndârjesc să scriu şi această pagină nu este altceva decât urletul cosmic al făpturii cu nervii întinşi până la paroxism de atâta îndurare şi neputinţă. Ce Dumnezeu mi-ar mai putea auzi acest urlet şi cum mi-ar putea alina rănile şi asigura existenţa pe o planetă în primejdie să ajungă în colaps în orice clipă ?

Dar, de minunat, tot mă minunez, în faţa  bravurii şi performanţelor  omeneşti, chiar şi, sau tocmai în aceste condiţii neprielnice. Infinitul miracol uman continuă să mă uimească şi să-mi dea putere să mai rezist. Un Horia Colibăşeanu, abia sosit din ascensiunea lui singulară pe Everest,  poate fi un grăitor exemplu, în special pentru tineretul de orice condiţie. Ca să nu mă mai repet, amintind de actele de bravură şi eroism ale luptătorilor împotriva sistemului criminal comunist, de atâtea şi atâtea alte exemple, cum ar fi cel al compatrioatei noastre din Covasna cu aventura ei existenţială incredibilă, Elvira Gocz (Gozin) sau chiar al  supravieţuitorilor  pe prin munţii noştri, bătrâni, bolnavi,abandonaţi, rămaşi la mila Celui de sus.

 

 

 

Dar dacă extrapolăm  la dimensiunile întregii planete toate minunăţiile care se produc, ce mai e de zis ? Rămâne cert doar faptul că extremele se ating, adică, în măsura în care ne autodistrugem voioşi, dispunem şi de resursele de a înfăptui imposibilul şi a-l face credibil.

Având în vedere că un grup de oameni de ştiinţă din Serbia  optează pentru predarea în şcoli a teoriei creaţionismului în paralel cu teoria lui Darwin, un moderator de televiziune, pe numele său Moise Guran, se grăbeşte să pună în dezbatere la radio acest subiect extrem de sensibil şi incitant. Şi o face în asemenea mod încât orice intervenţie care nu rimează cu opiniile lui este retezată subtil şi elegant, lucrurile trebuind să se desfăşoare pe făgaşul dorit de el şi nu de oricare altul. Ascultându-l, că mă aflam la masa de prânz, m-am enervat, am închis aparatul de radio şi am revenit la masa de lucru.

Până şi aici, în acest moment care nu mi-a oferit satisfacţii depline, găsesc că viaţa e minunată şi merită să fie trăită, cu toate inadvertenţele, contradicţiile şi contorsiunile ei dureroase.

Chiar dacă am adopta ideea conform căreia am fi trimişi de cineva pe pământ să ne naştem, să trăim, să muncim şi să ne înmulţim, după care să murim, rămân un mare fan şi susţinător al vieţii. Am zis.  

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 392 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou