Home Proză DOMINIC DIAMANT: MELANGERIA DE LUX (fragment)
DOMINIC DIAMANT: MELANGERIA DE LUX (fragment) PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Monday, 19 November 2018 14:32

 

-Însemnări de tot rabatul-

 

Nepoata mea Manuela Samargiu mi-a citit ultimele poezii trimise rev.Singur şi a ţinut să mă flateze afirmând că am o minte sclipitoare. I-am spus, cum era şi cazul, că exagerează, dând glas sângelui În continuare vreau să pedalez pe acest subiect.

                                               Oricâte satisfacţii am avea

                                    Dac-am purta pe frunte nu o stea

                                    O galaxie cu un cer sublim

                                    Noi am rămâne tot neîmpăcaţi

                                    Atâta vreme cât trăind, murim.

                                    Şi-oricât am vrea să fim de consolaţi

                                    Că altfel nu e chip, nu s-ar putea

                                    Acesta-i oful nostru unanim          

                                                                       ***      

       Cum, chiar de azi începând, sunt prognozate câteva zile polare iar noi avem în curte câteva cuiburi de ardei iuţi, puse târziu şi abia acum înflorind şi începând să rodească, m-am ambiţionat şi am recuperat un cuib, pe care l-am instalat în bârlogul meu, la fereastră. Lângă el am sădit şi o floare de piatră aflată în primejdie, sperând să-şi revină. E plăcerea mea şi aştept să văd urmările.

       Lea, pisica noastră albă şi răsfăţată, a dat o raită pe afară şi a intrat în casă odată cu mine, din proprie iniţiativă. Sigur că e mai indicat să stai la căldurică. S-a dus şi s-a instalat direct la locul ei de pe fotoliu.

                                                                       ***

       Am aflat că astăzi scriitorul Mircea Cărtărescu va primi Premiul „Thomas Mann” în Germania. Al câtelea va fi fiind din palmaresul lui ?

       Pe canalul TV2, la emisiunea „Cooltura” prezentată de moderatoarea Elena Nagâţ, Cărtărescu se întreţinea cu scriitorul bulgar Ivan Stankov, traducătorul său în limba bulgară, căruia i s-a tradus în limba noastră cartea „Amintiri despre apă.Re minor”, care face parte dintr-o trilogie. Născut şi crescut pe malul drept al Dunării, scriitorul bulgar îşi prezintă cu tandreţe, nostalgie şi talent amintirile din copilărie, în care apa este prezenţa dominantă.

       Deci, să închei acest scurt subiect, trebuie să mă refer la obsesia mea privind neisprăvenia, care, după cum se vede, e cât se poate de reală.

       În timp ce Mircea Cărtărescu e tradus din ce în ce mai masiv în limbi străine şi primeşte distincţii după distincţii, stimabilul care sunt, mă perpelesc, căutând să văd dacă ultimele poezii mi-au fost publicate într-o revistă online sau alta şi sufăr, neconsolat, în tăcere, când văd că n-am fost onorat.

       În timp ce imaginea scriitorilor cunoscuţi şi recunoscuţi e tot mai pregnantă şi ocupă un spaţiu tot mai larg, neisprăvitul care sunt mă chircesc şi usuc pe zi ce trece, lipsit de posibilităţi şi de minime satisfacţii în domeniu.

       Tot în nota celor spuse mai sus menţionez faptul că Radu Paraschivescu a prezentat în pastila lui romanul „Transparenţa” scris de poetul Tudor Vancu, apărut la editura „Humanitas” şi lansat la „Târgul de carte Gaudeamus” din Pavilionul Expoziţiei din Bucureşti.

       Se pune problema să acuz pe cineva, fără a mă face de cacao ? Am eu căderea şi motivaţia să fac chirurgie literară, pentru a-mi justifica neîmplinirile ? Şi, în ultimă instanţă, mergând cu analiza până la capăt, nu e firească întrebarea nepoftită, care nu-mi dă pace, dacă sunt sau nu scriitor ?

                                                                       ***

.      Donchi e un personaj fabulos şi incredibil..

       Rotund ca o sferă perfectă, orice-ai face, n-ai de unde să-l apuci. Astfel că, rotund fiind, conţine maximum de virtuţi şi energie creatoare într-un spaţiu minim.

       Am avut prilejul să-l cunosc îndeaproape sau, mă rog, impresia că-l cunosc. Existenţa lui se desfăşoară într-un cadru atât de amplu şi variat, pe atâtea coordonate şi în atâtea ipostaze, încât ar fi o simplă iluzie să crezi că-l cunoşti.

       Tocmai când eşti dispus să-l taxezi drept un caz patologic, pierdut pentru umanitate, îţi serveşte o lecţie de integritate şi luciditate care te interzice.

       În momentul în care crezi că l-ai surprins într-o stare de plâns irecuperabilă, te izbeşte frontal cu o mostră de entuziasm şi optimism molipsitor, de cazi, pur şi simplu, pe spate.

       Ai tot mai multe motive să crezi că e un exemplar tipic de egoism histrionic, imediat îţi face o paradă zdrobitoare de empatie şi altruism.

       Mergi până acolo încât nu te fereşti să-l consideri un dezaxat iresponsabil şi periculos, bibicul te reduce la tăcere cu o probă de eroism şi sacrificiu irefutabilă.

       Din orice punct ai acţiona, cu orice perspectivă, individul nostru te surprinde cu reacţiile şi acţiunile sale care te fac să-ţi fie ruşine de tine.

       Am citit şi eu rândurile de mai sus privind problematica sa de scriitor, atât de prăpăstioasă, şi nu m-a surprins cu nimic, fiind exact în stilul lui, imposibil de caracterizat.

       Mister Donchi, orice s-ar zice şi orice s-ar face, rămâne un mister de nepătruns. Cât se poate de real şi impunător, cât se poate de şarmant şi antipatic deopotrivă. Un personaj fabulos, în faţa căruia n-am argumente contrare, pentru a-l desfiinţa sau respinge, un adevărat şi magnific monstru sacru al existenţei umane, în toată complexa şi irefutabila-i splendoare.

       Aşa că, să-mi fie cu iertare, n-avem ce face, mergem cu el înainte, spre victoria supremă sau spre dezastrul final. Nimeni nu poate prevede sau şti. Aici e tot şpilul miracolului.

                                               ***  

       Câtă parşivenie ne poate caracteriza, cât de flexibili şi schimbători precum trestia în bătaia vântului putem fi ! Nu ne convine să ni se amintească acest lucru, atât de adevărat şi de grav, dar iată că, din când în când măcar, apar semne de trezie şi curaj pentru a ne salva imaginea.

       Am primit de la nepoata mea din Constanţa, doctor biolog Manuela Samargiu, un material despre viaţa şi opera marelui nostru scriitor Panait Istrati, în care câţiva cercetători şi oameni de litere ca Zamfir Bălan, Oana Ursache, Gheorghe Banu şi consul Silviu Popescu se pronunţă, în ideea de a-l recupera şi repune în drepturile sale pe marele nostru compatriot care, după experienţe atât de diverse şi dureroase, n-a mai aderat la nimic, rămânând liber ca pasărea cerului, nedepinzând de nimeni şi de nimic.

       Este trist, ruşinos şi inadmisibil ce se petrece cu acest ilustru reprezentant al spiritului românesc care a suferit atât şi a plătit cu viaţa pentru ideile sale ! Faptul că la noi rămâne atât de puţin mediatizat, în timp ce pe alte meridiane este preţuit la adevărata lui valoare, e un mister legat direct de mentalitatea noastră atât de flexibilă şi păguboasă. Dacă ar fi singurul gratulat cu acest tratament, aş mai înţelege, dar aşa se petrec lucrurile cu toţi marii noştri oameni de spirit din toate domeniile. Ceea ce mă duce la concluzia deloc favorabilă că suntem un popor ciudat şi oportunist, oricând dispus să schimbăm macazul când găsim că aşa e oportun. Explicabil dar nu ştiu cât de justificabil. Faptul că ne aflăm la răscruce de vânturi, înconjuraţi de naţiuni prea puţin prietene, mai mari şi mai puternice, nu ştiu cât ne ajută să-l prezentăm ca pe-o veşnică marotă salvatoare.

       Istoria ne prezintă şi fapte de curaj şi de glorie excepţionale, de ce n-om învăţa şi noi lecţia ? De ce-om rămâne atât de suspicioşi în faţa străinilor ? De ce n-am fi şi noi curajoşi şi neînfricaţi, cu o coloană vertebrală care să ne menţină verticali, cu o imagine clară şi luminoasă ? Mă doare sufletul de parcă ar fi primit o lovitură de graţie.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 284 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou