Home Proză MARIANA ZAVATI GARDNER: Miez de noapte
MARIANA ZAVATI GARDNER: Miez de noapte PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 20 December 2018 13:44

 

10.30 – Nici în ruptul capului nu mă duc la culcare! Vorbele fiului meu preaiubit mătură aerul.

Oricum e prea devreme pentru mine! Străfulgeră fiica mea preaiubită.

Gust de ardei iuţi îmi trece prin gură, dar mi se opreşte pe buze. Sunt sub jurământ în ceea ce priveşte cuvintele şi fra­zele biblice.

11.30 S-au prezentat şi ştirile. Jeremy Paxman a terminat de comentat, la fel şi Nick Robinson şi Robert Peston. Îi aud pe preaiubiţii mei aşezaţi gospodăreşte în faţa laptopu­rilor.

Închid televizorul şi-l scot din priză. Sting lumina din camera de zi, cea cu plafoniera italiană ṣi controlez din uşă su­frageria, cu lampadarul franţuzesc, acum în întuneric. Pot vedea în întuneric. Controlez uşa de la bucătărie care dă spre grădină, merg în vestibul şi controlez uşa din faţa casei şi scot cheia din broască. O atârn în cui, acolo unde-i este locul lângă mantaua mea de ploaie. Mă reîntorc în camera de zi şi, pe întuneric, scot cheia din broasca de la fereastră. Fac la fel şi în sufragerie. Merg în camera birou, care ar fi trebuit să fie baia de la parter, dar, la construirea casei soţul meu refuzase ideea, pentru că, spunea el, constructorii m-au jupuit de viu. Încerc încuietoarea. Văd bine de la lu­mina din stradă.

12.00 Urechile mele sunt tăiate de ceea ce simt că ar fi un ţăcănit de ace metalice.

Pocnitura vine de undeva din casă.

Să văd ce se-ntâmplă?

Simt că trebuie să o fac şi inima mea este în hiperviteză.

Ridic un colţ al perdelei. Am curajul să privesc în afară?

Afară, în lumina de neon a stâlpului, parcă se îngână o siluetă vag asemănătoare cu aceea a unei statui din muzeele de ceară. Mintea şi simţurile-mi trec prin emoţiile acumulatorului de identităţi.

Parcă-mi aud soţul care-i plecat de duminica trecută, cu stu­denţii de la colegiu, într-o călătorie de studii pe două săptămâni la Shanghai:

- Imaginaţia ta-ţi joacă feste! Sau... E rezultatul imagina­ţiei tale! Sau... Nu-i nimic acolo! Sunt numai forme în alb şi negru!

Da, sunt numai forme. Mă încurajez singură! Ce-mi tot trece prin cap! Aud Dalmaţienii vecinei lătrând viguros în noapte, parcă ar fi posedaţi. Vecina, care-i o sportivă fana­tică, trebuie să fie iar plecată în vizită la veterinarul din High Street.

Mă uit din nou pe fereastră, ca să fiu sigură. Oare să fie...?

Nu se poate! E imposibil!

Las perdeaua să cadă şi alerg pe scări la etaj cu sufletul la gură. Controlez toate ferestrele. Cea de la baie este lă­sată întotdeauna întredeschisă, din cauza condensaţiei, dacă este să citez pe răposata mea soacră. Fumul sigilează spaţiul de sub uşa băii.

Rămân împietrită. Picioarele mele parcă-au crescut rădă­cini în covorul beige de pe casa scărilor. Mă aplec în unghi drept ca să cercetez mai de-aproape. Modelul arabesc al ta­petului se îndoaie la colţul ochilor mei. Fumul înghite spaţiul de sub uşa de la baie. Nu pot ajunge cu palmele la şaltărul de pe casa scărilor...

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 233 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 463 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou