Home Altele Paul Leibovici:LOCURI SFINTE din ŢARA SFÂNTĂ
Paul Leibovici:LOCURI SFINTE din ŢARA SFÂNTĂ PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 12 October 2017 11:02

 

 

Istoria naşterii şi morţii marilor figuri biblice şi a sfintelor locuri –morminte şi monumente-stau drept mărturie pe pământul Ţării Sfiinte.

Această Ţară care se găseşte pe unul din malurile însorite ale Mării Mediterane  şi de-a lungul istoriei omenirii , a fost veşnic frământată, zdruncinată, pedepsită şi ţinută sub câlcâiul a tot apăsător ale diverselor imperii, dictaturi , ale căpeteniilor flămânde de putere şi sânge.

Ţara aceasta- Israelul- ,care împlineşte 70 de ani de când popoarele aflate sub steagul O.N.U.,au recunoscut-o  a intrat oficial în rândurile popoarelor lumii.

Israelul păstreză cu sfiinţenie locurile sfiinte , mormintele, monumentele religioase  şi istorice, respectându-se datinele  străbune, cinstiindu-se precum se cuvine, absolut , toate religiile şi pe credincioşii acestora.

Ţara aceasta, prin însăşi structura ei, respectă şi se îngrijeşte ca marea comoară istorico-religioasă să fie la înălţimea vremurilor, prin posibilitatea accesului tuturor cetăţenilor şi a credincioşilor la mormintele , lăcaşurile, şi monumentele de pe întregul cuprins al ţării.

Citind paginile Bibliei putem porni spre sfiintele lăcaşuri şi morminte cuvenindu-se să păstrăm fiecăruia, momente de respect şi bună cuviinţă.

La primirea oaspeţilor noi spunem ca pe vremuri,,Bucuroşi de oaspeţi''.

Şi acum să pornim  deci, spre Ierusalimul antic vizitând mai întâi locul , care în conformitate cu tradiţia creştină a fost îngropat Iisus Christos, apoi spre Tomba Mariei din Valea Chedronului şi deasemeni spre acel loc , de pe Muntele Măslinilor , unde potrivit credinţei, Isus S-a înălţat spre Cer.

Mormântul  lui IiSUS

Mormântul lui Iisus din Ierusalim este  singura reliqvă materială a Învierii , unicul vestigiu al acestui eveniment fundamental al creştinismului.

Mormântul Sfânt se găseşte în clădirea Bisericii care poartă acelaş nume,,Biserica Sfântului Mormânt''.

Clădirea iniţială a fost construită de Constantin cel Mare în anul 335 ,în timpul săpăturilor găsindu-se aici Sfânta Cruce. Pe acest loc au existat trei biserici legate între ele, inclusiv o biserică mare  (Martirium ),un atrium cu coloane  construit în jurul Stâncii pe care, Sfânta Elena  şi Sfântul Macarie –Patriarh al Ierusalimului , le-au identificat ca fiind locul de înmormântare al Mântuitorului.

Mormântul e aşezat într-o structură numită Ediculă, în centrul rotondei,.Domul rotondei fiind finalizat în sec.IV-lea ,deteriorându-se  ca urmare a unui incendiu din anul 614 şi apoi reconstituită, ca peste ani, respectiv în 966 ,din cauza unei răzmeriţe , să-i fie distruse uşile şi geamurile, rămânând neatinse două ziduri, cel nordic şi cel sudic.

2

Reconstituirea bisericii a fost iniţiată de cruciaţi, în stil romantic ,adăugându-i-se o clopotniţă devenind mai apoi sursă de inspiraţie pentru bisericile din Europa, precum Santa Gerusalemme  din Bologna şi Biserica Rotundă din Cambridge-Anglia.

Călugării franciscani o vor renova în 1555. Un incendiu din anul 1808 îi va afecta structura provocând  căderea domului rotondei şi sfărămarea decoraţiilor exterioare  ale Ediculei , ele fiind refăcute în anul următor. Ultimele restaurări au avut loc în 1959, iar Domul este redecorat în anii 1994-1997.

În centrul Bisericii Sfântului Mormânt, se găseşte însuşi Sfântul Mormânt , el fiind folosit de toate trei bisericile. Este un edificiu de granit roşu, cu un mare număr de sfeşnice uriaşe în faţa lui. Aici se oficiază slujba numită a Sfiintei Lumini în Sâmbăta Mare de către Patriarhul Ortodox de la Ierusalim. În faţa Mormântului se află zona principală în care stau credincioşi la slujbă. Apoi, este zona de intrare a cărei scop principal  este adăpostirea pietrei mir-ungerii, pe care se crede ,că a fost uns cu miruri Iisus  înainte de înmormântare. În partea de sus  se află capela unde se presupune c-a fost crucificat. Iisus.

Minunea cunoscută sub numele de Lumina sfântăsau Focul Sfânt , are loc începând din sec.IV-lea la amiaza Sâmbetei Mari.

Mânăstirea BENEDICTĂ

La numai câţiva kilometri de Ierusalim  se află aşezarea Abu Goş .După tradiţie, identificarea lui Amaos Nicopolim a durat până la venirea cruciaţilor în ţară. Aceştea au căutat locul acestui sfânt pe lângă Ierusalim ,după cum ne povestesc documentele tradiţionale europene şi în căutările lor au ajuns până la Abu Goş, care se află în apropierea şoselei TelAviv –Ierusalim.

După identificare a fost clădită pe acest loc o mânăstire benedictină şi după câţiva ani Biserica ,,Legământul lui Aron''.

Biserica El-Kubeiba

În cercetările lor cruciaţii latini au ajuns la concluzia că până în sec.XII n-a fost identificat Amos El-Kubeiba.

După ce cruciaţii au părăsit Ierusalimul şi m-ţii Iehuda, pe la mijlocul sec.XIII-lea, pelerinii creştini care veneau în Ţara Sfântă, în drumul lor spre Ierusalim treceau prin Ramle şi Neve Samuel. Aceasta a dus la ocolişuri şi astfel au fost descoperite urmele unei biserici care ar data din Evul Mediu. Acum, pe acest loc se găseşte Biserica El Kubeiba.

Muntele  Măslinilor

Ierusalimul e înconjurat de Muntele Măslinilor la răsărit, iar la nord de muntele Scopus.

În Noul Testament se aminteşte de Casa Ania un sat din perioada celui de al doilea Templu. Aici întâlnindu-se Iisus cu Lazarus.

3

Tot aici Iisus a dormit înaintea Înălţării  Lui spre Cer şi s-a întâlnit cu învăţătorii săi cu care a petrecut 40 de zile.

În tradiţia creştină este pomenit Muntele Măslinilor ca locul unde Iisus a prezis,,Distrugerea Templului''.

În sec.XIX şi sec.XX pe acest munte au fost zidite mânăstiri şi biserici.Voi aminti doar de Biserica Maria Magdalena , biserica Înălţării-care aminteşte de Înălţarea lui Iisus spre cer; biserica Sfânta Maria şi altele.                 

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 182 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 396 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou