Home Articol Presă Emilia ŢUŢUIANU: UN ACT DE CULTURĂ ESTE CA O RUGĂCIUNE
Emilia ŢUŢUIANU: UN ACT DE CULTURĂ ESTE CA O RUGĂCIUNE PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Wednesday, 09 August 2017 09:29

 

„Un act de cultură este ca o rugăciune

atunci când este făcut cu sufletul” (E.Ţ.)

 

Orice zidire se face cu sacrificii. Tot astfel, după destule încercări întâmpinate în construcţia Centrului Cultural Spiritual Văratic, am reuşit să oferim comunităţii un edificiu care se doreşte un loc de convergenţă al iubirii – pentru oameni, pentru arte, pentru credinţă – cu dorinţa de a fi un reper util şi activ în viaţa comunităţii. Pe locurile unde creatori ca Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Calistrat Hogaş, Garabet Ibrăileanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Emil Gârleanu, George Lesnea, Cornelia Pillat, Constantin Ciopraga, Valeria Sadoveanu, Ştefania Velisar Teodoreanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Bartolomeu Anania şi-au purtat paşii şi au fost încântaţi de încărcătura spirituală, a fost ridicat Centrul Cultural Spiritual Văratic, din iubire, entuziasm şi generozitate, cu intenţia de a lumina, a aşeza şi a rostui lucrurile vieţii de obşte, pentru a păstra identitatea şi tradiţiile culturale locale şi pentru a bucura sufletul celor dedicaţi artelor, fie că vorbim de literatură, arte plastice sau de tradiţii. Proiectul, pe care l-am conceput din dragoste de oameni şi iubire de valorile perene ale spiritului, a găsit în domnul Dianu Sfrijan, un generos finanţator, care, legând dragostea şi preţuirea fără margini pentru soţia lui, de pământul care i-a oferit rădăcinile, de iubirea de cultură şi de oameni în general, îşi vede acum, la inaugurare, sufletul mângâiat şi alinat de acest prinos al generozităţii şi dăruirii, într-un moment de cumpănă al vieţii Domniei sale. Proiectului meu i-au crescut aripile prin sprijinul material al dlui Dianu Sfrijan şi prin implicarea oficialităţilor care au crezut în viabilitatea şi mesajul pe care-l va transmite celor ce vor veni după noi. Tuturor celor care au fost alături de mine, sprijinindu-mă, implicându-se, consumând împreună timp şi energia necesară unei asemenea lucrări, mulţumiri sincere şi plecăciune. Toată această experienţă mi-a demonstrat că atunci când crezi într-un vis, când pui suflet şi investeşti muncă la modul extrem poţi palpa posibilul. Şi acesta poartă astăzi numele de Centrul Cultural Spiritual Văratic – aşezământ al lucrurilor inedite ce vor căpăta sens, temelia şi zidurile sale şoptind tuturor zbaterea facerii sale.


Mulţumesc maicii stareţe Iosefina pentru colaborare şi înţelegere pe tot parcursul lucrărilor de construcţie a CCSV şi doresc o colaborare apropiată ca de la soră la soră şi pe viitor pentru a onora dorinţa ctitorului.Mulţumesc soţului meu, Dorin Dospinescu, omul din culisele acestui proiect care, cu maximă discreţie, cu modestia ce-l caracterizează, cu meticulozitate şi o extraordinară dedicare şi implicare, a înţeles că prezenţa lui la faţa locului în timpul derulării lucrărilor e imperios necesară. A fost puntea de legătură între mine, Centru şi Dianu, trecând peste oboseală şi obstacolele ivite, animat de gândul frumuseţii acestui proiect.


Mulţumesc domnului Lucian şi Ştefan Spânu, care au fost atât de înţelegători şi toleranţi la toate problemele ivite în derularea acestui proiect şi cu profesionalism m-au ajutat să transform un vis aşezat pe o hârtie de calc într-un aşezământ de vis pentru generaţiile ce vor veni.


Îmi vin în minte versurile poetului Traian Dorz şi gândul mă poartă la timp – judecătorul suprem al efemerei noastre treceri prin viaţă:

O, om!… ce mari răspunderi ai
de tot ce faci pe lume!
De tot ce spui în scris sau grai,
de pilda ce la alţii-o dai,
caci ea mereu spre iad sau rai
pe mulţi o să-i îndrume!
Ce grijă trebuie să pui
în viaţa ta, în toată,
căci gândul care-l scrii sau spui
s-a dus… şi-n veci nu-l mai aduci,
dar vei culege roada lui
ori viu, ori mort odată.
Ai spus o vorbă – vorba ta,
mergând din gură-n gură,
va veseli sau va-ntrista,
va curăţi sau va-ntina,
rodind sămânţa pusă-n ea
de dragoste sau ură.
Tu vei muri, dar tot ce-ai zis
rămâne-n urmă-un drum deschis
înspre Infern sau Paradis,
spre-ocară sau spre slavă.
Arăţi o cale – calea ta
în urma ta nu piere.
E calea bună sau e rea,
va prăbuşi sau va’nălţa,
vor merge suflete pe ea
spre rai sau spre durere.
O, om!… ce mari răspunderi ai,
tu vei pleca din lume!
Dar ce scrii azi, ce spui în grai,
ce laşi prin pilda care-o dai,
pe mulţi, pe mulţi, mereu spre rai
sau iad o să-i îndrume.
O, nu uita!… fii credincios,
cu grijă şi cu teamă!
Să laşi în urmă luminos
un grai, un gând, un drum frumos! –
Căci pentru toate, ne-ndoios,
odată vei da seama!…

Ceea ce oferi semenilor de-a lungul unei vieţi e voia lui Dumnezeu, materializată prin tine. Înţelegerea acestor lucruri vine odată cu bogăţia noastră interioară şi cu transformarea acesteia în lucruri din suflet pentru suflet. De vom rosti tainic rugăciunea „Doamne, dă-mi ceea ce trebuie să dau, pentru a avea cu adevărat de unde să dau, astfel încât să se simtă că Tu eşti cel care, prin mine, dai!” vom simţi lumină, bucurie, iubire, o imensă stare de bine şi că totul în viaţă are un scop, iar voia este a Lui.


Fie ca iubirea să guverneze acest aşezământ cultural spiritual, iar activităţile viitoare ce se vor desfăşura aici să fie un univers de dăruire sufletească, de frumos, de lumină şi preaplin divin! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

————————–

*

Nota redacţiei: Doamna Emilia Ţuţuianu, a fost decorată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, decoraţia cea mai înaltă oferită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei unei persoane pentru merite culturale.

Felicitări sincere, Emilia Ţuţuianu!

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 225 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 287 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou