Home Articol Presă Marian Pătrașcu: IPOCRIZIA ROMÂNEASCĂ ȘI CURIOZITATEA MALADIVĂ (TOT ROMÂNEASCĂ)
Marian Pătrașcu: IPOCRIZIA ROMÂNEASCĂ ȘI CURIOZITATEA MALADIVĂ (TOT ROMÂNEASCĂ) PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Tuesday, 19 December 2017 14:50

                                        

 

                             

În toamna lui 1991 m-am reîntors de la HERVIL SA (fosta Întreprindere de Echipament Hidraulic), unde mă transferasem din 1990 (habar n-aveam că vine... revoluția, demersurile de transfer le începusem încă din vara lui 1989 din motive medicale), la INCERCHIM SA (fostul Centru de Cercetări Râmnicu Vâlcea), vechiul meu loc de muncă. În autobuz, mergând spre combinat, discutând cu cineva, am spus că trei lucruri trebuiau făcute imediat după decembrie 1989, anume:

1. Reinstaurarea monarhiei, pentru care nu era nevoie de niciun referendum, cum obiecatase cel cu care discutam, pentru bunul motiv că republica ne fusese vârâtă pe gât de sovietici, cu ajutorul cozilor de topor autohtone, fără consultare populară și fără aprobarea Parlamentului, deci 45 de ani noi am avut o formă de guvernământ ilegală, pe care eu n-am recunoscut-o niciodată!;

2. Retrocedarea tuturor proprietăților confiscate de regimul comunist, iar acolo unde nu mai era posibil - dreapta lor despăgubire; și

3. Aplicarea cu strictețe a legii lustrației (punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, din martie 1990).

Ei, bine, era să fiu linșat! Nu de cel cu care discutam, ci de alți câțiva, care auziseră ce-am spus; între ei, nu-l menționez decât pe răposatul Vețeleanu, subinginerul de la Proiectări, Dumnezeu să-l ierte, care, după pensionare, se tot dădea mare prieten cu mine!

De nenumărate ori am trecut prin astfel de situații de cum deschideam gura și spuneam că sunt monarhist! Degeaba puneam unor capete pătrate întrebarea retorică: nu-i așa că în condițiile actuale orice bembeluc cu bani și gură mare, bețiv, curvar și hoț poate ajunge președintele României? Și adăugam: orice asemănare cu realitatea, nu e deloc întâmplătoare, dar un rege, un monarh constitutional este altceva – el este născut, crescut și educat pentru a deveni conducător de Țară și cel puțin nu mi-ar roși obrazul de rușine când ar deschide gura!     

Ce vreau a spune cu această relatare? După înmormântarea MS Regele Mihai I, foarte mulți analiști politici, și nu numai, unii chiar de bună credință, s-au grăbit să decreteze că gata, poporul român s-a deșteptat, în câteva zile (de la deces și până la înmormântare), românii, care până atunci în proporție de peste 99% îl înjurau pe rege și monarhia, au priceput ei că monarhia era mai bună după 1989 și,gata, îi dăm drumul la referendum și reinstaurăm monarhia (ba chiar și unii PSD-iști și ALDE-iști au spus ei că da, n-au nimic împotriva monarhiei, bla, bla, bla). Toată românimea a devenit brusc monarhistă! Ei, nu, zău! Chiar așa?

Ba bine că nu! Noi chiar nu învățăm nimic din istorie și suntem condamnați să o tot repetăm! N-a fost vorba de nicio trezire bruscă, ci pur și simplu am avut de-a face cu exibarea josnică și descalificantă, pentru o națiune deja fudul-pretențioasă ce suntem, a două dintre multele defecte de caracter congenitale ale noaste, și anume: IPOCRIZIA și CURIOZITATEA MALADIVĂ. Doar despre asta a fost vorba, stimați cititori!

Ați văzut manifestația de comemorare a Olguței Vasilescu de la Craiova? Mi-a venit să vărs văzând cum, în primul rând ea, cu niște țoape cu flori în mână, mergeau ținându-se strîns, cu mâinile petrecute unele peste altele, ca niște vajnice cominterniste ce erau în realitate, ca să ce? Să-l omagieze pe rege! Bă, mă lași!!! Și câte exemple de acest fel (Gabriela Firea!) nu am, dar mă opresc aici.

Acum nu știu dacă la Castelul Peleș și/sau la Palatul Regal a apărut și Băsescu pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui defunct. Ar fi culmea să fi fost așa, după ce l-a porcit cum i-a venit la gură, dar de la un mahalagiu nesimțit ca Băsescu n-ar fi fost exclus! Iliescu, primul vinovat pentru halul în care a ajuns România, și care l-a fugărit pe rege de două ori, pentru ca apoi “să lingă unde a scuipat”, ar fi venit sigur, dar este bolnăvior, săracul. Dar alți nesimțiți, firește că n-au avut nicio reținere să vină! C-așa-i românu' - (ne)simțit din fire (cu excepțiile de rigoare, firește!).

Așadar, rămâne cum am stabilit: țară de lichele, țară de secături, onoare excepțiilor, mult prea puține însă pentru a schimba ceva! Avem fix ceea ce merităm, căci “fiecare popor își are conducătorii pe care și-i merită!” (Karl Marx). Da, “România este un pământ tragic unde totul sfârșește în comic!” (Paul Morand).

P.S. 1. Fac prinsoare cu dvs. pe oricât că de acum înainte nu vom avea parte decât de can-can-uri pe această temă, Deja s-a început!

P. S. 2. “Sare ca un armăsar, dar cade ca o balegă!” – spunea fostul meu șef, dl. dr. ing. Peter Gluck, despre un initiator rapid de polimerizare a clorurii de vinil în suspensie (di-2-etil-hexil-peroxi-dicarbonat), care, la început, împrimă polimerizării o viteză foarte mare, pentru ca, rapid, să se epuizeze, iar viteza de polimerizare să scadă dramatic. De ce oare mi-oi fi amintit aceste spuse ale sale?

                          

                                                                                                                     

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 597 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 396 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou