Home Articol Presă PRIMIM DE LA Melania Rusu Caragioiu: Lansarea albumului ,,HARPA REGALĂ” al harpistei Stana Bunea
PRIMIM DE LA Melania Rusu Caragioiu: Lansarea albumului ,,HARPA REGALĂ” al harpistei Stana Bunea PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Friday, 05 January 2018 11:46

 

Duminică, 14 ianuarie a.c., în cadrul sărbătoririi Zilei Culturii Române, prilejuită de aniversarea a 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Catedrala Ortodoxă Română ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal, 1841 Masson, H2H 1A1, în Sala comunitară, după săvârșirea Sfintei Liturghii, va avea loc lansarea albumului „HARPA REGALĂ” al harpistei Stana Bunea. Rugăciunea și cuvântul de deschidere vor fi rostite de preotul paroh, Protopop George Chișcă. Va fi evocată totodată personalitatea și opera „MARELUI ROMÂN” care este Mihai Eminescu. Evenimentul va cuprinde recitarea unor versuri din volumul ,,Harpa de Cuvinte” dedicate Poetului  nepereche și secvențe video din recitalul de harpă suținut de Stana Bunea la Basilica Ste-Anne-de-Beaupre. Un mini program artistic susținut de Ansamblul DATINA al Fundației Române din Canada va completa atmosfera de sărbătoare. Vor fi servite o gustare, o cafea și un „vin dhonneur”.

,,HARPA REGALĂ” este cel de al cincilea CD înregistrat de harpista Stana Bunea ca producător la Montreal și prezintă lucrări consacrate în istoria muzicii: Concertul în Si bemol de G.F.Haendel (1685 - 1759), transcripție pentru harpă solo de Marcel Grandjany și cadența originală de Marius Flothuis; Dansuri din Transilvania din secolul al XVII-lea, autor Anonyme - Codex Ioan Căianu, aranjament armonic Farcas Ferenc și transcripția pentru harpă Liana Pasquali; Partita III (BWV 1006) de I.S.Bach, aranjament pentru harpă Liana Pasquali/Stana Bunea.

Evenimentul va fi organizat de Consiliul Parohial al Catedralei Ortodoxe Române „Sfântul Ioan Botezătorul” în colaborare cu Fundația Română din Canada.

STANA BUNEA - Harpistă, profesoară, muzicoterapeută, poetă.

Stana Bunea considerată la nivel mondial harpistă reprezentativă ,,...care prin stilul ei de interpretare a revoluționat expresia harpei”, membră a World Harp Congress și corespondentă a World Harp Congress-Review pentru România/Republica Moldova din anul 1983 și Canada din anul 1997, a studiat cu marea harpistă și profesoară emerită Liana Pasquali, fiind deținătoare a Diplomei de harpă - interpretare și pedagogie, a Conservatorului Ciprian Porumbescu - Facultatea de instrumente-canto (UMB, 1974). Câștigătoare în anul 1979 la Concursul Internațional de Harpă-Ierusalim/Israel a bursei Centrului Internațional de Harpă-Maastricht, a continuat perfecționarea în Olanda, cu celebra harpistă Phia Berghout (1980-1983). În Canada este deținătoarea unui Bacalaureat în muzicoterapie (UQAM, 2001), și a creditelor de perfecționare în cursuri de Bacalaureat în integrare școlară și socială prin muzică, a Universității din Quebec la Montreal (UQAM, 2003).

Ca harpistă solo în orchestră a activat la Teatrul Muzical-Brașov (1974-1985), Teatrul Național de Operetă Ion Dacian și Orchestra de Studio a Radiodifuziunii-București (1985-1996) și în Orchestre Philarmonique du Grand Montreal/Canada (1997-2001). Deasemenea, dealungul timpului a colaborat cu mari orchestre simfonice din România, Olanda, Belgia, S.U.A. și Canada.

Ca harpistă concertistă, repertoriul său cuprinde un mare număr de  opere din toate epocile și stilurile, iar iluștri compozitori contemporani ca Felicia Donceanu, Carmen Petra-Basacopol, Paul Urmuzescu, Bogdan Moroianu, Liana Alexandra, Șerban Nichifor sau Carmen Brouard, i-au dedicat peste 20 lucrări semnificative.  După debutul încă din anii de studiu pe scena Ateneului Român, a susținut un mare număr de recitaluri solo, recitaluri de harpă și poezie, muzică de cameră și concerte cu acompaniament de orchestră  în diverse festivaluri în România, Israel, Polonia, Olanda, Belgia, Austria, Franța, Suedia, Turcia, Germania, Danemarca, S.U.A., Canada, Republica Cehă și Elveția.

Numeroasele  lucrări românești și internaționale pentru harpă înregistrate la Radiodifuziunea și Televiziunea Națională București, sunt clasate în cardex la categoria maeștri (1974-2002). Alte înregistrări au fost realizate la Radiodifuziunea din Copenhaga (1993), Radio Canada (1999) și CJNT- Television Montreal (1996-2001). În Canada, ca producător, a înregistrat CD-urile Recital de Harpă (2002), Colinde românești și opere clasice (2004), Harpa și zborul ei (2008), Capodoperele harpei (2013) și Harpa regală (2017).

În calitatea de profesoară de harpă a activat la Liceul de Artă George Enescu, București/România (1991-1993), ca  muzicoterapeută  la Spitalul pentru copii Sainte Justine (2000-2003), Rezidența Louvain (2001-2009) și privat/Montreal (2003-2015), iar ca profesoară de integrare școlară și socială prin muzică, în cadrul Comisiei Școlare din Montreal-Centrul de Resurse Educative Pedagogice (CSDM-CREP, 1999-2016).  

Debut în poezie la revista Observatorul (2004); Harpa de cuvinte - Jurnal în versuri (vol. I, II, III) publicat la Casa Editorială Solteris, Piatra Neamț/România (2009);  Revista  literară și artistică a Bucureștiului (2012); Harpa de cuvinte - Jurnal în versuri (vol. IV, V) publicat la S.C. Antet Tipocom Pucioasa/România (2016);

Afilieri: Membră fondatoare a World Harp Congress/S.U.A. și a CREDIDAM/România; Uniunea Compozitorilor, Interpreților și Muzicienilor (UCMR)/România; Guilde des Musiciens et Musiciennes du Quebec; Societatea Harpissimo Quebec; Asociația de Muzicoterapie din Quebec; Canadian Association for Music Therapy; Aliance des professeures et professeurs de Montreal; Cenaclul Nică Petre din Toronto/Canada. 

Ca recunoștere a performanțelor artistice și culturale (ca poetă, deasemenea) este câștigătoarea de premii și distincții onorifice precum: Concursul Internațional de Harpă de la Ierusalim/Israel  - bursa Centrului Internațional de Harpă-Maastricht/Olanda (1979); The 20-th International Harpweek-Kerkrade/Olanda - selecționată din 200 de harpiști profesioniști pentru susținerea Concertului Final (1980); Festivalul Național de Muzică-România - ,,Premiul I și Titlul de Laureat”  (1983); American Biographical Institute/S.U.A. - ,,Distinguished Leadership Award” (1997); A.B.I./S.U.A. - ,,Notable Women” (1998); I.B.C. Cambridge/Anglia - ,,Who/s Who of Intellectuals” (1999); Canada Millenium Scholarship Foundation - ,,Millenium Scholarship” (2001); United Cultural Convention/Anglia -nominalizare pentru ,,International Peace Prize” (2002); American Biographical Institute/S.U.A. -nominalizare pentru ,,World Citizen of the Year” (2002); Cenaclul revistei Observatorul, Toronto/Canada - ,,Premiul special pentru promovarea artei și culturii românești” (2004); A.B.I./S.U.A. - ,,Gold Medal for Canada” (2006); American Biographical Institute/S.U.A. - ,,The Noble Order of International Ambassadors” (2011); Gala Personalităților Române, ediția I Montreal/ Canada - nominalizare pentru ,,Promovarea culturii românești” (2012); Cenaclul Nică Petre și colaboratorii revistei Observatorul,  Toronto/Canada - ,,Aprecierile în memoria lui Eugen Giurgiu (muzician, profesor și scriitor)” pentru CD-ul ,,Capodoperele harpei” și ,,Harpa de cuvinte-Jurnal în versuri” (2014); I.B.C. Cambridge/Anglia - selectată pentru ,,Honorary Doctorate of Letters” (2015).

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 526 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 396 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou