Home Articol Presă MIRCEA DORIN ISTRATE: LANSARE DE CARTE
MIRCEA DORIN ISTRATE: LANSARE DE CARTE PDF Print E-mail
User Rating: / 2
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Sunday, 07 October 2018 10:11

 

       RÂCIU, 5.10.2018, Ziua Internațională a Educație. În moderna sală de sport a localității, elevi, cadre didactice, preoți din localitățile învecinate, personal din administrația locală, invitați, cetățeni din localitate, au fost prezenți la un eveniment editorial deosebit. Spre cinstea lor, la propunerea primarului localității Râciu, dl. IOAN VASU, consilierii au aprobat finanțarea unei lucrări deosebite în peisajul nostru editorial și anume , antologia lui MARIN IANCU, având ca titlul ,,POEZIA RĂZBOIULUI DE REÎNTREGIRE A NEAMULUI ȘI A MARII UNIRI”

     În cele aproape 300 de pagini ale sale, antologia cuprinde versuri memorabile ala unor poeții cunoscuți: Andrei Bârseanu, Alexandru Vlahuță, Petre Dulfu, Elena Văcărescu, George Coșbuc, Nicolae Iorga, Șt.O.Iosif, Octavian Goga, Ion Pribeagu, Victor Eftimiu, Aron Cotruș, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mihai Beniuc, Ion Brad, Ion Horea, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ioan Alexandru, etc, iar între ei au fost incluși, spre cinstea lor și poeții : NICOLAE BĂCIUȚ, RĂZVAN DUCAN, MIRCEA DORIN ISTRATE, EMILIA AMARIEI.

     Această antologie poate fi ,,un manual pentru învățarea sentimentelor patriotice de cei care nu le-au avut încă, dar și pentru a renaște orgolii naționale la cei care acestea au căzut în adormire ”. Fiecare poezie din volum este o candelă stătătoare mereu aprinsă în inima fiecărui român, veghindu-i conștiința, îmboldindu-l la fapte mari și de toată lauda atunci când viața acestui năpăstuit neam românesc este în pericol. De fapt versul poeziei patriotice poate fi imn de slavă, odă eroilor, doină șoptitoare de suferință, forță și tărie care în momentele de cumpănă a țării naște acei neînfricați eroi care își dau viața vamă spre a ține neatârnată libertatea noastră, iar ei pentru a rămâne nemuriți în pomelnicul timpului.

   De această poezie patriotică e atâta nevoie acum, când dragostea noastră de neam și țară e în adormire, când generația tânără nu mai simte, nu mai trăiește fiorul ei pentru că nu o știe, când aproape nimic nu o mai leagă de pământul acesta, de moștenirea străbună, de datinile, de obiceiurile și tradițiile care au ținut în mare cinste, curățenia și tăria neamul cândva.

   Rînd pe rând ni se iau toate: istoria ce-a dădătoare de putere, de statornicie, aici, în cuibarul veșniciei noastre, credința ce-a care ne-a ținut neîntinați de păcate, dorința de unirea a tuturor în largile granițe ale limbii române atât de strâmtorate acum.      

     Părintele Protopop GHEORGHE SINCAN a descchis activitatea de lansate a acestei cărți cu o rugăciune, binecuvântâțndu-i pe cei prezenți, după care , corul elevilor, dirijat de prof. de muzică ADRIAN POP a cântat Imnul Național, iar pe parcurs a interpretat mai multe cântece patriotice cunoscute, antrenând întreaga asistență.

   Au luat cuvântul, făcând aprecieri la adresa cărții și citind din creațiile lor: MIRCEA DORIN ISTRATE, DUCAN RĂZVAN, NICOLAE BĂCIUȚ, iar preacucernicii preoții SOȚAN DANIEL și DULĂU TOADER, secretarul primăriei DUNCA IOAN, consilierul local BELEAN ALIN CIPRIAN, viceprimarul CHERTES IOAN, dir. adj. al școlii din localitate BACALI RADU, au adresat îndemnuri și calde cuvinte la adresa celor ce vor citi această minunată carte.

     Copii au recitat poezii și au cântat cântece patriotice, iar în final primăria a făcut un gest deosebit, împărțin fiecărui participant la activitate câte o carte. Pentru unii această carte va fi poate singura pe care o au în casă, dar dacă vor citi din ea câteva poezii, poate că acestea le vor schimba viața. Oricum, gestul primarului și a consilierilor săi de a sponsoriza o asemenea carte, acum în anul centenarului Marii Uniri, este unul de mare simțire românească și de toată lauda, domniile lor fiind conștienți că fac un mare act de cultură. Cinste lor!

     A fost una din încă puținele activități în care, poezia patriotică, patriotismul, dragostea de neam și țară, au fost subiect și trăire adevărată, aici, într-un colț de țară unde, pe câțiva buni români , îl mai preocupă încă viitorul acestei țări.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 391 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 299 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou