Home Proză Adrian BOTEZ: PROBLEMA DEGETELOR
Adrian BOTEZ: PROBLEMA DEGETELOR PDF Print E-mail
User Rating: / 2
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Sunday, 06 August 2017 12:09

 

Problema degetelor de la mâini şi de la picioare devine, pe timp ce trece, una tot mai serioasă.

Uneori, par mai multe, mult mai multe, decât de obicei – parcă ar deveni nişte tentacule de caracatiţă, sau un aluat, cu o viaţă independentă de mine şi extrem de bizară, un aluat care se apucă să fremete, să dospească şi bolborosească (ascuns, posomorât şi clandestin, ca-ntr-un complot întunecat, împotriva unor rânduieli şi legi obscure, nemulţumitoare...) – şi se pun degetele astea (nu le mai simt ca fiind ale mele! – parcă sunt venite „pe şest”, pe un drum de noapte - şi oploşite, aici, la mine, pe extremele corpului meu, pe mâini şi pe picioare - ...au devenit, degetele astea „ale mele”, nişte corpuri alienante, teribil de stresante - oploşite, obraznic, la mine, venind din alte galaxii...cine ştie unde situate, galaxiile astea, sub ce tenebre şi lumini or fi fiind situate...) - ...şi prind degetele astea greţoase (ca nişte excrescenţe, ca nişte concrescenţe...) să mă furnice, să mă înlăture (pe mine, din mine!) în întreg corpul meu! – şi-s grozav de hămesite, hulpave, extrem de agresive, ameţitoare în sciziparitatea lor, aparentă ori chiar reală (tot se zice că omul va fi înlocuit, ca specie, pe Terra, cât de curând, de moluştele cefalopode...).

Alteori, parcă se răresc, se vestejesc lâncede, se-mbolnăvesc de un deficit de lumină, ca nişte melancolice frunze, într-o toamnă târzie - şi...cad. Tentacule uscate şi căzute...Nici nu mai merită să le iei în seamă, sărmanele!

...În ultima vreme, acest obicei al numărătorii degetelor de la mâini şi de la picioare a devenit, pentru mine, unul îngrijorător de des repetat. Dar şi îngrijorător (o îngrijorare metafizică, rău-prevestitoare...) în sine: de fiecare dată când mă apuc de treaba asta, îmi iese alt număr!

Cu totul alt număr, un număr cu totul surprinzător, înstrăinător de mine... - ...jubilând de supriza neplăcută pe care a produs-o – sugerând, în subsidiar, o revoltă secretă şi cinică, ba chiar  frizând sfidarea, batjocura, o ironie sarcastică. Semn că undeva, în cosmos, au loc schimbări majore, nemulţumiri galactice, revoluţii necruţătoare...şi degetele (să zicem, încă, aşa, de formă, incorect şi convenţional...: „ale mele”!) răspund, prompt şi străin, acestor semnale (recepţionate, total autonom de fiinţa mea!), oricât de îndepărtat-cosmice ar fi ele, semnalele astea...

Şi mă înverşunez, o iau de la capăt cu numărătoarea degetelor (...„ale mele”...)... – ...toată fiinţa mea se fleşcăieşte, umilită, exasperată şi dezolată...până ce simt că o soluţie mai simplă, mult mai simplă, pentru om (...dar cine ştie ce forţe malefice, de rea-credinţă, s-or fi împotrivit ei, soluţiei ăsteia ameliorative, atunci, la început...acolo...), tot aripile ar fi fost...

Erau numai două – una-două...una-două! Una aici, în stânga, a doua, acolo, în dreapta - şi basta! Liniştitor...mult mai liniştitor. Pentru toată lumea.

Poate doar pentru acele galaxii îndepărtate, răzvrătite mistic – nu.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 217 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 234 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou