Home Proză Gheorghe Răducan: În Sfârșit
Gheorghe Răducan: În Sfârșit PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Monday, 14 August 2017 12:23
    
 
 
Unde calcă piciorul sălbatic, bolta eternă cu mii de firide plânge-a vieții ursită pe umărul muntelui, în Sfârșit.
Când vezi grădini plantate pe sâni bosumflați – plenipotențiali, iar bruma-ți coboară cu zăpada în cârcă, înseamnă că ai ajuns în Sfârșit. Dacă adormi învins ori învinsă în templul tăcerii singure, ești pe-a vieții colină şi ușuratic ca un fulg supus mâniei derbedeiască spui: Aș dori să scutur anii, tot în Sfârșit ai ajuns.
În Sfârșit, bagi cu migală votu-n urna sinucigașă pentru a repeta ca patefonul lui Aladin  necontenit că în Sfârșit o vei duce bine, dar constați cu cocleală la lingurică, tu constați, că doar nu te-o consta(ta) altcineva că în Sfârșit nu este așa de bine, ba chiar rău…
Și dacă firescul Sfârșit îți dă târcoale clandestin de „angelice”, concluzia ta este că fluvii adânci zgomotoase spre al soarelui veșnic altar te vor dejghioca în sânul pământului, în Sfârșit.
Când șeful te bate zdravăn pe umăr de ți se furișează lumina printre storuri, zici singur și sigur că ai ajuns în grațiile lui, în Sfârșit.
Asta doar două, trei secunde, că aceeași voce bahică se va rostogoli-n urechile-ți în care-ți respiră pacea nopții în cântec și fum de tămâie (acum):
-          Bă, scap de tine, în Sfârșit!
Ploaia va începe să-ți plângă amarnic statuia-ți  uitată în rogojină încinsă și rostești monosilabic:
- Ce vis frumos îmi fu, Doamne!
Îți iei viața tânără și te duci! Te duci în Sfârșit! Te duci în Sfârșit unde nu este supărare nici suspin. Nu sunt bani, sensuri giratorii, milițieni, politicieni, totul este gratis și se bea numai cafea dulce cu caimacul pe stânga, iar gândurile nu te mai dor la… încheieturi și din când în când să mai auzi dintr-un Sfârșit: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.”…
Auzi toate acestea printre bolovani stropiți cu vin, busuioc și tămâie… incandescentă, dar… ești în Sfârșit.
 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 271 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 234 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou