Home Proză GHEORGHE RĂDUCAN: Yaya călare pe Dădă
GHEORGHE RĂDUCAN: Yaya călare pe Dădă PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Monday, 26 February 2018 14:58

 

I

Bătrânul Yaya își așează meticulos tutun în amestec cu mătasea porumbului pe frântura de ziar vechi. Literele, la fel de bătrâne și ele, de-abia-și văd ochii printre petele de untură ale viitoarei țigări.

Mintea i se  plimbă ca vodă prin labirintul zilelor rămase din an. Când se plictisește trage luna de coadă până ce-o aude că scoate un muuuuu … grațios. 

Pescărușii într-un gri murdar împrumutat de la orașul care-i găzduiește fără viză de flotant, trag valuri albe la mal în timp ce cântă duios merry christmas năpădiți de fericiri virtuale. 
Muntele… și-a tras o pălărie de nori afurisiți și pufăie spre șesuri brumă, ploaie, zăpadă, grindină – ce vrea el, ce vor mușchii lui. La munte plouă cu ouă de paște…  Paștele tot plimbându-se pe cerul într-o dungă, tot țâștind din Carul mic în Carul mare, dar și invers, și-a agățat ouăle de spicul muntelui bătrân. Acolo le-a și lăsat. Pentru păsări în special, dar a pus la fiecare bărbat câte două. Ba nu! La majoritatea lor, dar… niște dezechilibre tot au mai rămas… s-au procedat… S-au mai găsit nește (h)unii care să ia trei, astfel… rămânând mulți numai cu câte unul…

De-aia umblă vorba prin Orașul gri precum că sunt… specimene ciudate care au trei ouă. Nu știi dacă de  acești oameni trebuie să te apropii sau să fugi.

În ținutul meu gri, se circulă pe culoarea roșie a semafoarelor agățate-n stâlpi miliardari. Politicul umblă-n cizmulițe roșii spre mirarea bătrânului Yaya ieșit din temnițe roșii. Pe vremea lui totul  era roșu. Acum este tot roșu… de gri. A-mbătrânit și el, roșul. A-mbătrânit, dar poartă aceeași pălărie.

S-a modernizat. Nevrând să-și schimbe orientațiunea bătrână, moș Yaya suferă. A fost deseori chemat la ordin și la ordine să-și schimbe numele.

Cum adică Yaya, el? Trebuie să intre-n rându-l lumii noastre, să-l cheme Dădă.

Yaya este tribul care ne conduce și ca să conduci, tre să ai neapărat ceva penal pe domnia ta…

20022018 – B. Olănești

II

A fost, a fost… și mai este… A fost și este un ținut blestemat, de mii de ani blestemat, un ținut, un stat, statul Yaya. Ca să existe, să ființeze ca stat, trebuia să aibe și are, un popor al său, poporul Dădă. Lupte milenare s-au purtat între statul Yaya și poporul său Dădă. Atât a dușmănit, a furat, a mințit, a umilit, a hăcuit Yaya pe Dădă încât acesta din urmă s-a îndobitocit complet. Total.

Hăituit de vânturi roșii din răsăritul sălbatic Yaya s-a înălțat pe culmi de civilizație și progress, în timp ce Dădă și-a pierdut (ce-i mai grav), substanța cenușie din dupăceafa obiectului ce se sprijină pe gât.

Acest nemernic de Dădă a lăsat propriul Yaya să-i distrugă tot. Un pic mai are și-și distruge identitatea. Da, Dădă își va distruge identitatea. L-a pus hoțul de Yaya să se-mpartă pe grupurigrupulețe să se provoace între ele, să se lupte unele împotriva celorlalte, spre marea satisfacție a Yaya-ului baro(n)enorocit.

Cresc taxe, impozite, furturi pe cârca sărmanului Dădă mai rău ca pălămida-n călduri pe lanuri cerealiere… iar acesta, poporul Dădă, bine ras pe creieri, alege și cu morții trufandale latifundiar-licheliste.

Orgiile Yaya-iste nu mai contenesc. Yaya-iștii își aduc copii, mamele, amantele, tot ce se poate aduce mai de-ai lor în călimara roșie de unde răstoarnă apoi acid pentru hrană și frecții Dădă-iștilor anesteziați de ciuma voltaică.

Stă Dumnezeu pe buza cerului într-o dungă, privește, se miră, se-nchină și-o ia la fugă. Nu știe prin ce minune diavolul a strecurat atâta prostie (Ce prostie, prostia-i parfum!) în ceea ce poartă ca să- nu-l plouă-n gât amărâtul Dădă.

Nici dracu, nici Dumnezeu n-au văzut o prostie, o nemernicie mai mare ca la acest popor Dădă. Indiferent ce i se întâmplă el… Dădă-iește, dăruiește și votează… Yaya.

Ajuns pe culmea sărăciei, a luciei sărăcii, dar și pe ultimile rânduri în ierarhia mondială, poporul Dădă este mândru și mai ales orgolios, fleașcă de orgolios, de statutul său, de conducătorul său, statul Yaya.

Votează supus! Deși cu minte săracă, sărmană, atât cât mai este (doar ca să știe să se întoarcă acasă de la vot), nici măcar nu și-o ia cu el. Măcar în perioada  votaroidă.

Poporul Dădă a devenit astfel ciumat, fug de el toate popoarele și dacă toate acestea îi vor binele, el tot la Yaya suge.

Cerul s-a îndepărtat, Dumnezeu de frică a fugit, poporul Dădă exultă-n prostia sa că nimeni și nimic nu-l va întrerupe din pupincurismu-i multimilenar.

Sărman, sărac, cu burta lipită de șira spinării (ne)dreaptă se târăște șerpește, miriapodic, nevertebrat, spre haznaua dispariției.

Contagioasa-i prostie de-o imensitate incomnsurabilă, este direct proporționlă cu mândria.

Da. Mândru de prost ori prost de mândru.

Oricum, Dumnezeu fuge.

Și dacă maestrul Stana a zis-o, să fie!: Oportuniștii sunt o specie ciudată de jivine: sunt bipezi din accident genetic, au coloană vertebrală spongioasă fiindcă se trag din moluște, seamănă foarte mult cu umanoizii la exterior doar pentru că au două picioare, se deosebesc de găini pentru că n-au pene, au sânge cald doar pentru ai lor, zoologia i-a încadrat în specia paraziți, și au simțurile atât de atrofiate încât nu deosebesc alimentele de fecale.”

Și iară Dumnezeu… fuge… fuge… fuge…

22022018 – B. Olănești

 .

III

Falsa pace domnește în ținutul Yaya, unde bătrânul își aprinde pipa… Of, Doamne, nu pipa păcii! Filistinii yaya-iști din fruntea obștei blestemate, în posturi de regulatoriști feroce pun tunurile pe regulații dădăiști, tratându-i ca pe niște aprozariști asiatici cărora le dictezi și primești supunere totală.

Starea lucrurilor ținutului blestemat este un continuu tangaj pe axa YAYA.

În cazuri stupid de celebre, yadaiciștii, șefi ai langurosului regim satanic de fascist, yaya-ist, se transformă-n costaricaniști, belgrădiști, londoniști, puternic susținuți de limbincuriștii dădăi.

Poporul dădău, unicat în stăpânirea Domnului se-ncaieră cu el însuși pentru sjujirea întru religie a Yaha-ilor. Îi limbincurează sălbatic, îi venerează-n principii „progresiste” până-n slăvi pe călăii yaya-iști.  

Învăluiți în meschinăria pudibondă mic-burgheză de-acum și dintotdeauna și dădăii și yaya-ii conviețuiesc stupid.

Cum femeia care ia bătaie de șapte ori pe săptămână plus în zilele cu post, dar și în cele fără și de patru ori joia, spune-n gura mare că-și iubește bărbatul cu a cărei bătaie s-a învățat și poporul dădău își iubește cu aceeași patimă pe cel care-i suge sângele.

Cu adevărat că ținutul Yaya a devenit un bantustan multilateral retardat, care cu ajutorul poporului dădău pângăresc lumea și viața.

Prin cabinete guvernamentale de toată jena Yaya-iștii subjugă propriul popor, poporul dădău spre mare (acestuia din urmă) fudulie. Fudulia poporului dădău este fără margini spre stupefacția tuturor popoarelor ținutului lui Dumnezeu.

Statul Yaya este cel mai mare hoț al poporului Dădă.

Primul cabinet Yaya din guvernarea modernist-occidentală, de când „laptele și mierea curge ne-ncetat”, era foarte prost, și condus de un nemernic un pic mai mare decât un nimeni. Al doilea a fost și mai prost, condus de un și mai mare nimeni și tot așa și iar așa… și-nco-dată tot așa, hărăi șa

Ultimul este anomia absolută la toate categoriile. Un ins ca actualul om al justiției era relativ stingher în primul guvern, normă în al doilea și figură slugarnică, limbincuristă, pupincurist-unanimă a ultimului mohican Yaya, conducător feroce cu pușcărie la bază în timpul serviciului...

Nu se știe dacă se poate coborî mai jos cu jigodismul sălbatic în „contraselecția valorilor”, a caracterelor, discursurilor, mentalităților, figurilor limbincuroide.

Spre „slava” poporului dădău, acesta nu mai este în pericol de a fi invadat de forțe exterioare.

Viermele este înăuntru și roade.

Și roade… și roade… și roade…

Este viermele propriului popor, poporul dădău.

Și totașescu și așamaidepărtescu cașairomânescu să supărlumescu…

Și Dumnezeu fuge, fuge, fuge!...

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 253 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 234 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou