Home Proză ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: „DINCOACE DE GEAM” (FRAGMENT)
ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: „DINCOACE DE GEAM” (FRAGMENT) PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Tuesday, 12 June 2018 13:27

 

Avem gaz dar nu-l folosim, e prea scump. Stingem toate becurile, scoatem frigiderele din priză, consumăn cât mai puțină apă. Asta-i situația populației României. Pe vremea lui Ceaușescu ne plângeam că nu avem aceste minime necesități - azi le raționalizăm pentru că n-avem cu ce le plăti.

În București, vreo 40.000 de locuitori au rămas fără apă și căldură, că n-au avut bani să le plătească. Iar primul ministru dă declarații despre miliardele pe care ni le dăruiește Europa. Povești de adormit copiii. Țările dezvoltate n-au soluții nici pentru criza economică din ogrăzile lor, de ce ne-ar lua și pe noi în calcul? În fond, de unde să aibă românii bani? În țara asta nu mai există decât comerț și hoție. Și mici învârteli care te ajută să nu mori de foame. Totul e al statului, al „bugetului”, al angajaților de prin tot felul de instituții de stat.

Am belit ochii cât cepele către intrarea noastră în UE. Nimeni nu vede ce se ascunde în spatele acestui plan pritocit îndelung de artizanii mondiali.

Asta ne îndepărtează de Dumnezeu, încrederea că ajutând într-o zi un nenorocit vom fi răsplătiți „cu asupra de măsură”. Ideea tembelă conform căreia, mergând regulat la biserică și ținând posturi, spovedindu-ne și spunându-ne rugăciunile dimineața și seara, avem oricând deschise ușile Raiului - asta ne îngroapă: mulțumirea de sine.

Nu mai putem fi controlați de nimeni înafara noastră înșine, ne-am înfipt, fiecare după puterile lui, în sistemul social, încercăm să ajungem cum putem cei mai mari și cei mai tari. Dacă suportăm scrâșnind un compromis, o facem narcotizați de gândul că va veni vremea când noi vom fi distribuitorii compromisului: alții ne vor linge pantofii. Forfotind pe coridoarele sociale am învățat să avem încredere în forțele noastre și am renunțat la moralitate ca la un accesoriu depășit al vestimentației cotidiene. De fiecare dată când ne gândim la astfel de lucruri, ne găsim o justificare confortabilă: nu pot schimba eu lumea, de unul singur. Uite-așa ne grăbim sfârșitul: așteptând ca altcineva să facă primul pas; iar când această optică lenevoasă chiar prinde contur, ne alăturăm celor ce-l batjocoresc pe acel „altcineva”.

Poate că observațiile de față sunt naive. Poate că eu, scriind aceste rânduri, sunt primul care face vocalize în imensitatea corului.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 285 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 234 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou